Г7 ожесточава санкциите спрямо Русия

Страните-членки на Г7 могат да ожесточат санкциите по отношение на Русия в случай на ескалация на конфликта в Украйна

Това се казва в изявление, прието на неформалната среща на членките на групата в Хага.

„Готови сме да активизираме действията си по отношение на Русия, включително и предприемането на координирани икономически санкции, които ще водят до все по-големи загуби за руската икономика, ако Русия продължава да нагнетява обстановката“, се казва в изявлението.

В него се отбелязва още, че Г7 е решила да организира юнската си среща в Брюксел, а не в Сочи и без участието на Русия. Това потвърди и президентът на ЕС Херман ван Ромпой. „Взето е решение през юни да се проведе среща на седморката в Брюксел“, заяви той.

На практика на срещата в Хага участваха девет лидери. Освен ръководителите на САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония, в нея участваха още председателят на ЕК Жозе Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

На пресконференция в Хага руският външен министър Сергей Лавров не драматизира развоя на събитията и заяви, че „Русия не се е вкопчила във формата на Г8“. „Г8 е неформален клуб, членски билети не се издават, никой оттам никой не може да изгони по дефиниция“, отбеляза Лавров.

„Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е изчерпвал, така да бъде. Ние не сме се вкопчили в него. Не виждаме голям проблем, ако той не се събере. Нека в качеството на експеримент година-година и половина да почакаме и да видим как ще се живее без него“, каза още руският външен министър.