Вестниците във вторник, 25 март

Можем да загубим до 4,8 млрд. лв., ако ЕС удари сурово Русия


24 часа
България може за загуби до 4,8 млрд. лв., ако ЕС втвърди курса и наложи широкомащабни санкции срещу Русия. Това показват правителствени разчети, научи в. "24 часа".
"България, както и всички останали страни членки, са представили пред Европейската комисия своите оценки за въздействието от налагането на санкции срещу Русия. Предстои да се изработи обща европейска оценка", обяви вчера премиерът Пламен Орешарски.


Отрязаха сливици и спряха сърцето на 4-годишно дете
24 часа
"Всичките пари на света да ми стоварят, това няма да ми върне дъщерята. Откакто почина, не ми се живее. Знаете ли какво е да гледаш другите деца и между тях да търсиш своето", казва прeвит от мъка Пламен Илиев и извръща глава към 4-ма лекари и 6-имата им адвокати.
Всички стоят прави пред състав на Софийския градски съд с председател Светла Букова.


Парно и вода - без лихви за прогнозни сметки
Труд
Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите.
Първа това стори "Топлофикация София". От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихви върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка, показа проверка на "Труд".


КСНС: "Не" на референдума в Крим
Труд
Над 4 часа бяха необходими на властта, за да излезе с общо становище по кризата в Украйна, като осъди референдума за присъединяване на Крим към Русия. Очаквано - без "Атака".
След Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът Росен Плевнелиев се похвали, че е спазена добрата традиция, както и правилата на КСНС. "България действа като член на Европейския съюз и НАТО, като отчита националния си интерес", обяви Плевнелиев. Той допълни, че страната ни работи за това ЕС да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна.


Банков шеф: Забранете рекламите за бързи кредити
Стандарт
Рекламите за бързи и потребителски кредити трябва да се забранят. Радикалната идея е на Петър Славов, председател на Надзорния съвет на ПроКредит Банк. "Няма голяма разлика между реклама за цигари и за бързи кредити. Всяка реклама, която мотивира неоправдано потребление, е вредна", посочи банковият шеф пред "Стандарт". Според него банките са длъжници на обществото. Абсурд е да се примамват клиенти с ниски лихви, които впоследствие скачат, да се правят трикове със скрити условия, описани с дребен шрифт в договорите. "Това не води до развитие нито на финансовия сектор, нито на икономиката, още по-малко на обществото", коментира Славов. Според него банките не трябва да негодуват срещу налагането на регулации от страна на държавата. Такива правила и ограничения предвиждат промените в закона за потребителския кредит, който ще се гледа днес в парламента.


Финтираха Плевнелиев за ЦИК
Стандарт
Росен Плевнелиев бе финтиран за квотите в ЦИК. След като лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов се разбраха за преразпределение на местата, но въпрeки това президентът отказа да промени указа си, вчера стана ясно, че Изборният кодекс влиза спешно за ремонт в парламента.
"Възникна идея за промяна на Изборния кодекс", съобщи след заседанието на КСНС Местан. И заяви, че отива на среща с председателя на парламента Михаил Миков. Тя била предварително уговорена, но на нея ще се коментират и вариантите за поправка в изборния закон. В същото време само на 10 метра встрани от лидера на ДПС за квотите в ЦИК говори и Бойко Борисов. "Казах и на Миков, и Местан, че съм готов отново да дискутираме избирателната комисия, за един ден може да се промени и законът. Най-малкото е да увеличат членовете на избирателната комисия", каза шефът на ГЕРБ.


България не признава референдума в Крим
Монитор
Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) обяви за нелегитимен референдума в Крим за присъединяването на полуострова към Русия. Това стана вчера на продължилото повече от 4 часа съвещание на президента Росен Плевнелиев, председателя на НС Михаил Миков и премиера Пламен Орешарски с лидерите на четирите парламентарно представени партии, министри и директорите на няколко служби за сигурност. Така на практика бе постигната първата обща позиция по кризата в Украйна, след като формациите в НС не можаха да преодолеят различията си и да излязат с декларация.
„България действа като член на ЕС и НАТО, отчитайки националния си интерес. Страната ни не признава резултатите от референдума проведен на 16 март в автономна република Крим - той е в нарушение на международното право и конституцията на Украйна", гласи единното становище.


Русия и НАТО си играят на стражари и апаши край морската ни граница
Сега
От началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза "Граф Игнатиево", за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство, научи "Сега" от източници от Министерството на отбраната. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му.


ДПС и ГЕРБ искат промени в Изборния кодекс
Дума
За промени в Изборния кодекс заговориха вчера лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан. И двете партии се чувстват ощетени от разпределението на квотите в ЦИК, стана ясно след заседанието на КСНС вчера. Предстоят разговори между политическите сили след срещата при президента, за да намерим точното отражение на реалното съотношение на политическите сили в 42-то Народно събрание, заяви Местан, според когото никоя партия не трябва да е ощетена в състава на ЦИК, както сега е ДПС.
Борисов се оплака, че Мая Манолова била направила закон само за четирите партии в парламента. "Ако партиите са три, този закон не може да важи, ако партиите са пет, пак не може. Ето това е законотворчеството на БСП", заяви той. Според Борисов, ако изборният закон не се промени и ЦИК остане в сегашния си вид, ще имаме избори без арбитър.


Управляващите подготвят почвата за покупката на "Химко" от държавата
Капитал дейли
Броени дни след неуспешния първи търг за активите на "Химко" (в несъстоятелност) управляващите започнаха да подготвят обществото за предстоящото участие на държавата чрез някое от енергийните й дружества в следващата процедура за химическия завод. Още в петък депутатът и заместник-председател на управляващата БСП Янаки Стоилов съобщи във Враца, че партията му подкрепя участието на държавата във втория търг чрез специално създадената "Енергийна инвестиционна компания" към "Български енергиен холдинг" (БЕХ).
В интервю за "24 часа" в понеделник пък изпълнителният директор на холдинга Иван Йончев потвърди, че една от целите на новосъздаденото дъщерно дружество е евентуалното придобиване на активите на фалиралия завод. Всичко това става в момент, когато енергийната система е застрашена от фалит на Националната електрическа компания (НЕК).