ШОК!!! Забраняват продажбата на цигари в Европа?!

Световната здравна организация ще настоява до 2040 година мярката да влезе в сила

Задава се нова по-строга забрана за пушенето. Световната здравна организация ще настоява до 2040 година цигареният дим да бъде абсолютно забранен в Европа.

Целта е Старият континент да се превърне в зона, която е свободна от цигарен дим. Като първа стъпка през следващите 1-2 години трябва да влезе в сила задължението всички кутии с цигари да бъдат облепени със стряскащи картинки, а през 2020 година ще бъдат забранени и ароматните добавки към цигарите с характерен вкус, като мента например. 

Идеята е да се забрани продажбата на цигари до 2040 година, обяснява Нова телевизия.

 „Струва ми се, че няма да е много лесно, но явно светът върви в тази посока. И ние, ако искаме да сме в крак със света, трябва да направим същото”, смята д-р Гергана Гешанова от „България без тютюнев дим”.

 Първата крачка на здравното ни министерство е налагането на по-драстични санкции за нарушителите на забраната за пушене на закрито. Идеята е барове и ресторанти, които втори път допуснат тютюневия дим, да бъдат затваряни за месец.

 „Контролът не е достатъчен и той не стряска хората, може би има заведения, които имат добри обороти и не ги притесняват глобите, затова трябва да се затварят заведения, които хронично не спазват забраната”, смята д-р Гешанова.

 „Те се опитват само да завишават санкции, което има отрицателен ефект за бизнеса, дори и по отношение на корупцията. Вдигайки глобите, вдигат и мизата за рушветите”, смята Атанас Димитров от „Асоциация на ресторантьорите”.

Ресторантьорите дори са готови да съдят държавата, тъй като липсвали ясни правила кога едно заведение не допуска да се пуши и не отнася глоби въпреки дима вътре.

Междувременно Ирландия се подготвя да забрани пушенето в коли, в които пътуват деца. Забраната трябва да влезе в сила в следващите няколко седмици. Информацията съобщи министърът на здравеопазването Джеймс Рейли днес.

Отново днес стана ясно, че островната държава ще накара „колкото е възможно по-скоро“ производителите на цигари да слагат продукта си в еднакви кутии, на които няма специални обозначения, пише „Айриш Таймс“.