Георги Първанов: Бих искал да има обща национална позиция за Украйна

Дори и да е консенсус, постигнат без една от парламентарно представените сили

Единна общонационална позиция за Украйна би била силен и ясен знак в една тежка ситуация на политическо разделение в световен и регионален мащаб. В рамките на европейската позиция трябва да  намерим и да защитим правото си на една по специфична теза предвид на близостта и икономическите връзки, които има между България и Изтока, в частност Русия. Това заяви  лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на БНР.  

По думите му страната ни  трябва да защити своите икономически и търговски интереси, изграждането на „Южен поток“,  както и правата на българското малцинство в размирния регион.  В тази връзка Първанов заяви, че би приветствал обща национална позиция по казуса с Крим, дори и ако тя е изготвена в отсъствието на една от парламентарните сили: „Дори и да е консенсус минус един. Все пак една позиция на висока степен на съгласие,  би било добре", посочи той.

Георги Първанов коментира и готовността на АБВ за предстоящия евровот. Според него листата на гражданската инициатива и коалиционната и формула ще станат известни до броени дни.