“Мръсни пари” не е метафора, а ужасяваща реалност!

Кои са най-мръсните пари на света?

По датските крони могат да се идентифицират 40 200 микроорганизми.

Оказва се, че върху банкнотите от Дания има цели колонии от болестотворни бактерии – повече, отколкото върху всички други книжни пари в Европа. Датските крони и “стотинките” им – йоре, са бъкани със зараза. Професор Ян Томпсън от Университета в Оксфорд уверява, че по-мръсни от тези пари в цял свят има единствено в Китай. На професор Томпсън трябва да се вярва, защото той от години изследва парите на човечеството в посочения ракурс.

По датските крони могат да се идентифицират 40 200 микроорганизми. Второто място е за шведските крони с техните 39 600 бактерии. Универсалното евро отчита скромните 11 000, а британската лира – 18 200 микроорганизми. Дори банкнотите, които не са “шампиони”, са в състояние да причинят опасни инфекции.

Анкета, поръчана от MasterCard показа, че около 83% от европейците смятат банкнотите за едно от най-мръсните неща в битието си. Голяма част от анкетираните – над 50% са убедени, че библиотечните книги и перилата на ескалаторите са по-чисти от парите.

Че върху книжните пари има болестотворни микроби и че пренасянето на зараза чрез тях е реалност, е ставало дума и по-рано. Учените планират нови изследвания по темата – те искат да установят кои са най-устойчивите бактерии и как чрез парите заразните болести “пътуват” по света.