Президентът: Кой днес вече може да е сигурен, че светът се разоръжава?

Национализмът може да бъде преодолян само чрез истината

Президентът Росен Плевнелиев изнесе лекция пред Дипломатическата академия във Виена.
"За съжаление Русия вече не е надежден партньор. Тя не държи на подписа под държавни споразумения. Такъв е случаят с Крим. Крим е окупирана територия. Държавността е нарушена. Кой днес вече може да е сигурен, че светът се разоръжава? За да се запази демократичното развитие на региона, държавите трябва да държат на подписа, който полагат под междудържавни договори", убеден е президентът.

"Беше подписано споразумение между Украйна и ЕС. За мен Крим е Украйна, а не Русия. А Украйна е Европа." каза още българският държавен глава.

По думите на Плевнелиев ЕС трябва да помогне на Украйна да тръгне по пътя на демократичните промени. Да се създаде една средна класа, която да е гарант за демокрацията.

"Сегашният модел на развитие на страната е този на Русия. В страната властват олигарси, корупция и контролирани медии. За съжаление това се забелязва в много страни на Югоизточна Европа. Чрез купените от Русия медии, в Украйна се манипулира населението и се произвежда виртуална действителност. Чрез своите големи компании като “Газпром” Русия купува медии в Украйна. Случващото се в Украйна и Крим ще бъде оценено от следващото поколение. Защото следващото поколение е това, което пише историята, а не ние", категоричен е Плевнелиев.

Според държавния глава Балканският регион, който от векове е проблематичен, в момента е на прав път - разрешаване на конфликтите по мирен начин. Начало на процес, след който Балканите няма да са вече пример за непрестанни конфликти, а за кооперативност.

"Ако моите предшественици са се срещали със своите колеги от другите Балкански страни 1-2 пъти за целия си мандат от 5 години, то аз сега се срещам с тях 1-2 пъти на 5-6 месеца. Ако се преведе думата Балкан от турски, в нея се съдържат думите кръв и мед. От хилядолетия на Балканите е властвала кръвта, вече дойде време за меда.", подчерта Плевнелиев.  

Президентът започна лекцията си с уверението, че за него Европа не е външна политика, а напротив - вътрешна политика.
"Когато Европейският съюз се създаваше, целите бяха това да е един съюз на мира, на свободата и на демокрацията. И днес, когато страните членки са 28, ние постигнахме тези цели и трябва да продължаваме напред.Ние в България трябва да разберем, че вече 7 години сме членове на ЕС и трябва да се съобразяваме с неговата политика. Ние имаме само едно семейство и това е демократичното семейство на страните членки на ЕС", изтъкна президентът.

Според него днес в много страни се връщат националистите на власт. Той посочи, че преди много години Шарл де Гол определи каква е разликата между националисти и патриоти. "Патриотите обичат своята страна, а националистите мразят другите, различните от тях. Национализмът може да бъде преодолян само чрез истината. Например ние още не сме отворили напълно архивите на ДС. Само когато истината се разкрие докрай, само така можем да имаме нормално развитие. Чрез фалшификации не можем да строим мостове, за да се развиваме напред", коментира Росен Плевнелиев.

В приветствието си към президента Плевнелиев, д-р Ханс Винклер – директор на Австрийската дипломатическа академия -  подчерта, че още от началото на демократичните промени у нас в Академията се обучават български студенти. В момента има 4 български курсисти.