НСА си върна терен, на който цигани биха студенти (ВИДЕО И СНИМКИ)

Спорт

24-03-2014, 10:12

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Академията предлага крайно решение на проблема с базата в Равда

Национална спортна академия „Васил Левски” спечели поредна съдебна битка за тренировъчната си база в Равда. 

В сряда съдия-изпълнител ще въведе ректора доц. Пенчо Гешев и ръководството във владение на терен от 2660 кв. м. в изпълнение на решение на Върховния касационен съд. Това е същото място, на което през 2012 г. се стигна до сблъсъци между студенти и изпратени от инвеститора - фирма "Империал бул тръст", цигански бригади. Фирмата е собственост на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев, а доскоро съдружник в нея бе архитект Калин Тихолов.
На мястото вече се издига четириетажен хотел, а апартаментите са продадени на чужденци. Ръководството на НСА многократно алармира да не се купуват имоти на спорните терени, но въпреки това търговията с тях продължава с пълна сила.
Междувременно от Национална спортна академия „Васил Левски” предлагат крайно решение на проблема с тренировъчната база в Равда. То е частните собственици, които претендират за земята да бъдат обезщетени с околни терени, включващи горски фонд и пустеещи военни поделения. Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев вече е провел предварителни разговори по темата с кмета на Несебър Николай Димитров и кабинета на министъра на отбраната Ангел Найденов. Двете институции са погледнали положително на този вариант за разрешаване на дългогодишния проблем.
В тази посока са и заключенията в доклад на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, оглавявана от Огнян Стоичков в предишното Народно събрание.
„Време е проблемите с базата в Равда да получат крайно решение и ние смятаме, че нашето предложение е разумно и ще удовлетвори всички, които имат претенции към имота. Така ще приключим една дългогодишна сага и нашите студенти ще могат да водят спокойно учебен процес на базата. Призовавам институциите да откликнат на нашето предложение и веднъж за винаги да решим този проблем”, каза пред Sportonline.bg ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев.
Водна учебна спортна база гр. Несебър е предоставена за управление на НСА „Васил Левски през 1974 година и се ползва за обучение на студенти по водни спортове, водно спасяване и спортна анимация.
В момента Академията води повече от 100 дела, за да запази правото си да владее имота и да извършва научна дейност на него.
През август 2013 г. НСА си върна владението върху спорен терен от 2400 кв. м и отново частен съдия изпълнител въведе ректора доц. Пенчо Гешев във владение. Докато течаха съдебните процедури обаче фирма „Спектър ООД” построява жилищна сграда върху спорния парцел и апартаментите също са продадени.
През 2010 година с постановление на Министерски съвет учебната морската база е определена за обект с национално значение, което временно спира нейното разграбване. Това постановление обаче е обжалвано и отменено от Върховен административен съд. Последва нов опит на държавата да спаси базата и през февруари 2013 г. Народното събрание наложи мораториум върху строителството в спорните територии. Това обаче не стресна реститутите, които продължиха изграждат сгради и да продават апартаменти.

Сагата на НСА започва през 1999 г., когато Община Несебър актува земята като своя и светкавично учредява права на строеж. Наред с откъсването и застрояването на отделни части в началото на века, се пристъпи към пълно унищожаване на комплекса. В утвърдената кадастрална карта се обслужват единствено интересите на частните собственици, заличени са вътрешните пътища, достъпът до пристана е ликвидиран, и се планира плътно застрояване и бетониране непосредствено от пясъчната ивица.

Повече спортни новини прочетете в Sportonline.bg