Вестниците в понеделник, 24 март

Най-доброто от печата

24-03-2014, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Решителният сблъсък за ЦИК ще е днес при президента

„Сега"
Управляващи и опозиция ще влязат в решителен сблъсък за местата в ЦИК днес в президентството малко преди започването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чиято тема всъщност е позицията на България за Украйна. Това стана ясно, след като в събота лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан се засякоха в Кърджали и пиха кафе в местно заведение. То веднага бе обявено за "кафе на мира" и имаше коментари, че двамата са постигнали сближаване на позициите си относно ЦИК.


Сценарий: Вето за Крим, ако нямаме компенсации
„Стандарт"
Ако ЕС наложи санкции на Русия заради кризата в Украйна и референдума в Крим, то България може да наложи вето на наказанията. Това е един от възможните сценарии, който лидерите на политически партии, премиерът Пламен Орешарски и министри ще коментират на заседанието на КСНС при президента Росен Плевнелиев днес. Министър-председателят е подготвил стратегически анализ на ситуацията, като се позовава на данни от вътрешен доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев, завършен преди ден, научи "Стандарт". Пред България и пред останалите страни членки стои сериозен проблем с евентуалните ответни санкции от страна на Русия. На пролетната сесия на Европейския съвет в Брюксел 28-те членки не наложиха икономически санкции на Москва. "България да не подкрепи драстичните мерки срещу Русия", е неофициалното решение с оглед на националните ни интереси, става ясно от коментари на правителствени източници.


И Карадере се сдоби с протест и контрапротест
„Сега"
Общественото мнение се разцепи и по въпроса да се застроява ли девствената черноморска местност Карадере. В неделя София, Пловдив и Варна протестираха срещу строителството на фирмата "Мадара Юръп", която иска да изгради туристически комплекс с хотелска част, спа и атракциони. Жителите на община Бяла пък излязоха на контрапротест с викове "Бедни сме, искаме работа".
Исканията на протестиращите срещу бетона са две: спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и други, и отмяна на скандалното решение за инвеститор клас А на проекта в Карадере. Варненци обсъдиха да излъчат група, която да пътува до Карадере при началото на строителството и да спира багерите на инвеститорите.


Местан: 3 лева ще е увеличението на премиите за тютюн
„Дума"
Премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна и повече пари за малките земеделски производители от догодина обеща председателят ДПС Лютви Местан в доспатското село Барутин, съобщи БНР.
"Ще компенсираме по-ниската изкупна цена на тютюна тази година със завишени премии, национално доплащане. Не два, а три лева на килограм. Това просто не е обещание, това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към проблемите на Родопа планина" каза Местан. Трябва да имаме силен глас в Европа, защото от Европа зависят много проблеми - през следващите 7 години, считано от първи януари, акцентът пада върху малките производители, тези, които обработват от 5 до 10 декара земя, а това са всички родопчани, ще получават до 1250 евро годишно", каза той. Затова е необходимо да се регистрирате като земеделски производители, призова Лютви Местан.


Епископ Наум стана Русенски митрополит
„Монитор"
Стобийският епископ Наум бе избран вчера за Русенски митрополит на мястото на дядо Неофит, който в продължение на година изпълняваше длъжността наместник, след като стана патриарх на Българската православна църква.
За новия архиерей дадоха гласовете си 13 от общо 14 членове на Светия синод. Единственият, който не гласува, беше митрополитът на САЩ и Канада Йосиф, тъй като не успя да пристигне за вота. Независимо че той пожела да изпрати своя вот с факс или с майл, синодът не прие тази идея. На свое извънредно заседание в събота следобед архиереите решиха гласуването да се осъществява пряко от лицето, а не чрез предаване
на волята му с писмен документ, тъй като такава практика не е разписана в Устава на Българската православна църква.