ЦИК кани неправителствените организации да представят свои кандидатури

Отделно решение на ЦИК ще уреди начинът на констатиране, че НПО е участвало с наблюдатели при предходни избори

ЦИК кани неправителствените организации, които са имали наблюдатели при произвеждането на предходни избори, да представят свои кандидатури за членове на Обществения съвет към ЦИК в срок до 28 март 2014 г., съобщават на сайта си ЦИК след проведеното вчера заседание.

Начинът на констатиране, че НПО е участвало с наблюдатели при произвеждането на предходни избори и удостоверяването на актуалното правно състояние/представителство на НПО ще бъдат уредени в решение на ЦИК.

От ЦИК съобщиха още, че областните управители в срок не по-късно от 30 март 2014 г. (55 дни преди изборния ден) трябва да направят предложение, съответно да изпратят документите, за съставите на районните избирателни комисии (РИК). За определяне на съставите на РИК при областния управител се провеждат консултации, които са публични. Денят, часът и мястото на провеждането им се съобщават публично и се публикуват на интернет страницата на областната администрация не по-късно от три дни преди провеждането им.

В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции. За участие в консултациите представителите на партиите и коалициите представят изрично пълномощно от представляващите партиите и коалициите, както и удостоверение за актуално състояние на партия, издадено не по-рано от датата на обнародване на указа на Президента на Република България за насрочване на изборите - 21 март 2014 г.

Централната избирателна комисия прие решение на заседанието си на 23 март относно провеждане на консултации при областните управители за определяне съставите на РИК. Консултациите при областните управители за определяне на съставите на районните избирателни комисии за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. се провеждат публично в периода от 25 март - 30 март 2014 г. включително. Денят, часът и мястото на провеждане на консултациите се съобщават от областните администрации публично и се публикуват на интернет страницата на областната администрация не по-късно от 3 дни преди провеждане на консултациите.

В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции - ПП "ГЕРБ", КП "Коалиция за България", ПП "ДПС", ПП "АТАКА" и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени - ПП "НДСВ" и КП "Синята коалиция". В консултациите може да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително членове на ръководствата - председател, заместник-председатели и секретар, както следва: в райони с до 9 мандата за народни представители - 13 членове; в райони с 10 и повече мандата за народни представители -17 членове.

При назначаване на съставите на РИК - членове и ръководство, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции от партии, както следва: при РИК в районите с до 9 мандата; ПП "ГЕРБ" - 5 членове; КП "Коалиция за България" - 5 членове; ПП "ДПС" - 2 членове; ПП "Атака" - 1 член; При РИК в районите с 10 и повече мандата; ПП "ГЕРБ" - 7 членове; "Коалиция за България" - 6 членове; ПП "ДПС" - 2 членове; ПП "Атака" - 2 членове.

Партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия. При консултациите парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, правят писмени предложения за състав на РИК и техните ръководства, както и списък с предложения за резервни членове и представят документите.

В случай, че партиите и коалициите не са направили предложения за полагащия им се брой членове, или са направили предложения за по-малко членове от полагащия им се брой, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при областни управител, чрез жребий, проведен при условия и по ред, определени с допълнително решение на ЦИК.