Увеличават се разводите при птиците

Разделите, изневярата и хаотичният секс са налице при популации, в които единият от двата пола преобладава

Надявате се връзката с партньора ви да остане стабилна като любовта между две птици? По-добре недейте! Учени доказаха, че това схващане е мит, информира „Дейли мейл”.

Когато правим асоциация между човешките отношения, които в общия случай клонят към моногамия, и животинския свят, винаги се сещаме за неразделните щъркели, лебеди и пингвини, които могат да живеят цял живот, обвързани с партньора си.

Истината е, че повечето птици се „развеждат” много по-често от хората, показват проучвания, като в последно време това се е задълбочило.

Тази тенденция важи за пернатите животинки, които живеят на популации, в които съотношението на половете е неравно. Това ги подтиква да прекратяват „връзките” си, често да сменят половинките си и като цяло, да водят такъв сексуален живот, какъвто в света на хората би бил определен като „хаотичен”.

Учените са установили, че в популации с доминиращо дамско присъствие разривите на връзките с изявен партньор са по-често срещано явление, докато при групите с повече мъжки екземпляри е налице така нареченият промискуитет. Това е, накратко казано, поведение на безразборен избор на сексуалните партньори, като терминът се използва и когато става дума за хората.

Съвместното изследване на Шефилдския университет и този в Бат е доказало на практика тенденции, дотогава широко тиражирани от множество биолози. Те са изследвали поведението и чифтосването на 197 вида птици, за да открият, че съотношението между половете в едно общество е ключов фактор в моно- или полигамността на неговите членове. Там, където има неравенство, нещата винаги отиват, така да се каже, към по-лошо.

Тенденциите са ясни: в обществата с повече женски птици има много повече разводи, но при популациите с преобладаващ силния пол е по-висока честотата на изневерите, като това става все по-често срещано явление при традиционно моногамните видове.