Борисов: Готов съм да предоставя и шестте места на ГЕРБ в ЦИК

С новия избирателен закон си пролича, че г-жа Манолова не е никакъв законотворец

Готов съм да предоставя и шестте места на ГЕРБ в ЦИК. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Всяка неделя" на Нова телевизия.

За "соленото" кафе с Местан

За ЦИК, Местан ми каза неговата версия, аз му казах моята. В понеделник, в 9,15 часа, има среща при президента, разговарях днес с членовете на нашата Изпълнителна комисия, запознах се със ситуацията за ЦИК, допълни той.

По думите му Венецианската комисия, която се произнася за законите в България, с новия избирателен закон си пролича, че г-жа Манолова не е никакъв законотворец. Този закон е направен само за тези избори. Венецианската комисия е казала - една година преди изборите да не се променят изборни закони, каза Борисов.

Управляващите не се съобразяват с нищо

ЦИК има 19 члена, четирима от тях са изключително важни, от тях - два най-важни, председателят и секретарят на комисията. Председателят е от БСП, заместник-председател от "Атака", секретар - от ДПС. Протоколите от изборите се подписват от първия и третия. От ГЕРБ няма зам.-председател, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Винаги досега, първата политическа сила, спечелила изборите, има председател на ЦИК

На нас и зам.-председател не ни дават. От 19 души, имаме шест. Останалите 13 са на другите политически сили. Г-н Местан казва така - махаме председател, зам.-председател и секретар, махаме двете квоти на извънпарламентарните партии, остават 13. Да, но вие в момента БСП, ДПС и "Атака" сте в коалиция, работите като тандем. Всеки протокол ще бъде подписван от БСП - ДПС, със златното пръстче на "Атака" - така е конструиран законът на Мая Манолова, убеден е Борисов.

Според Борисов при това положение, неговата толератност казва: Добре, дайте ни един зам.-председател, пред Европа. Дали са шест, или без шест, дали от 19 имаш шест, или нито един, не можеш да влияеш на решенията. Когато нямаш и представител в ръководството... Ако трябва и шестте, ще им дам и шестте. Какво да кажа сега? От шестте ми вземете още един?!, каза Бойко Борисов.

Възродителният процес, във всички негови форми, е осъден, и от мен, и от него, и от цялата наша общественост, изтъкна той.

Срещата в Кърджали е знак, че лидерите на политически партии, като се срещнат, трябва да може да си кажат "добър ден", да се държат толерантно

Кърджали стана нарицателно име, след като г-н Станишев си позволи да го сравнява с Крим, категоричен е Борисов.

Ще правим политика - не война!

Факт е, че Възродителният процес във всичките негови форми и последствията от него, е осъден от мен. Говорихме още, че политическите партии ще правим политика, няма да правим война, няма да налагаме езика на омразата. В това отношение Станишев изостана. Срещата целеше само да покажем, че Кърджали е един от всичките български градове, няма етническо напрежение, каза още Бойко Борисов.

Той посочи, че не става дума нито за коалиция, нито за промяна на статуквото, а за пример, че политиката е едно, а над нея стои толерантността.

Този Избирателен закон е направен само за тези избори. Ако в парламента са три партии или пет партии, този закон не важи. Това каза в интервюто за НТВ председател на ГЕРБ.

За Лясковец, има една истина

След като един 53-годишен ловджия може да натръшка седем барети, това е провал, категоричен. Вместо, главният секретар да излезе, да каже, извинявам се, ето ми я оставката, ако приемат, приемат, ако не, не, даде пример Борисов.

Той отбеляза, че на всеки може да се случи, МВР прави на ден десетки такива задържания. Минават три дни, излиза някакъв олигофрен, и казва: "Това е саботаж".
Как мога да знам аз, че някъде в Лясковец, ще ходят да взимат пушката на един, за който не се знае, луд ли е, не е ли. Да ти дойде на акъла, че аз мога да намеря там служители, да им кажа: "Вие ще го подразните". Да бяха намерили кукери там, да дрънчат, да го дразнят. Те там от две години се разправят, има писма... Този главен секретар, на който много му се иска и на него, с мен да се сравнява, искам да му кажа: Като главен секретар години наред имах най-рекордния рейтинг в страната. Такова одобрение, че след моето секретарство, на всеки пост ме избираха мажоритарно. Три пъти ставах политик на годината, мъж на годината, жена на годината, дете на годината, без конкуренция, пръв. Той ще ми дава оценка за охранителната фирма, каза Бойко Борисов.

Хиляди часове може да се говорят на тази тема за МВР, за Лясковец. Подценяване на ситуацията. Извикали са си телевизия да ги снима, една телевизия е била там директно да предава, дори казали, че бТВ и Нова ги сложили във вътрешното си джобче, защото "те били там", каза Бойко Борисов.

Абсолютна лъжа е, че ГЕРБ подкрепи строежа в Кара дере

Цитират лъжеца - пощальон, ако не е лъжец - пощальон, нека да ме съди, каза Бойко Борисов. Братът на Станишев е бил архитект навремето. Не случайно на улицата са толкова хора, и не съм ги организирал аз.

България в момента няма приета декларация за Крим

Правителството се лута. Чух г-н Калфин, който много по-ясно говори; не, че съм му фен, но говори много по-ясно. Калфин, Кунева, Кристалина Георгиева биха били прекрасни конкуренти за еврокомисар, който и да спечели, за България би било само добре, изтъкна Борисов.

Аз винаги хвърлям мостове, аз не горя мостове

Колкото по-добър ставам, колкото по-толерантен, колкото повече искам мир да има, толкова повече искат война, каза Бойко Борисов. Винаги съм казвал, че г-жа Кунева е европейски човек, в Реформаторския блок има умни и качествени хора, заключи той.