Венеция гласува за излизане от Италия

Резултатите от допитването нямат официална политическа сила, но инициаторите на отделянето от Италия вече обявиха, че възнамеряват в най-скоро време да започнат процедура по сформирането на ръководство на новата държава

Жителите на Венеция искат градът и регионът да излязат от състава на Италия и да станат независима суверенна република. Това сочат резултатите от електронен референдум, който се проведе от 16 до 21 март. Допитването се състоеше само от един въпрос: „Искате ли регион Венето да стане независима суверенна република?” .

Като главна причина за провеждането му, инициаторите, начело с Джанлука Бузато посочват необходимостта от избавление от тежкото данъчно бреме, за сметка на което „се спонсорира бедната южна част на Италия."

Над 2 милиона души са се включили в допитването, като всеки е имал право да изрази мнение чрез интернет, по телефона или в специално организирани избирателни участъци. 89% от гласувалите са подкрепила създаването на независима „Република Венето”. В нея трябва да влязат провинциите Тревизо, Венеция, Верона, Виченца, Падуа, Белуно и Ровиго, твърдят организаторите на референдума.

Резултатите от допитването нямат официална политическа сила, но инициаторите на отделянето от Италия вече обявиха, че възнамеряват в най-скоро време да започнат процедура по сформирането на ръководство на новата държава. Още преди да стартират вота, те декларираха, че в случай на подкрепа с мнозинство са готови да обявят едностранно независимостта на региона.