Случаят с Кара дере е пладнешки грабеж

В последно време популизмът е станал много модерен сред политиците, заяви Бойко Борисов

"Случаят в Кара дере е пладнешки грабеж", заяви днес в Кърджали бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод скандала около застрояването на местността в град Бяла.

"Как не ги е срам?”, запита Борисов в коментар на последните увъртания на управляващите под натиска на общественото недоволство.

Ето какво коментира председателят на ПП ГЕРБ: "Случаят в Кара дере е пладнешки грабеж. И пощальонът Стойнев вчера има наглостта да казва, че Добрев подписал за Кара дере. Ама как не ги е срам? Делян Добрев е подписвал писма, с които казва, че няма проблем в България да идват инвеститори, и че държавата е готова да им съдейства, без обаче да е говорено за никакъв конкретен обект, най-малкото пък за Кара дере".

По думите му схемата на управляващите е да приписват своите грешки на ГЕРБ. "Винаги да се оправдават с някой и да бягат от отговорност. Именно правителството на ГЕРБ, в лицето на екоминистърката Нона Караджова, е направило всичко възможно, за да спре започнатите далавери от предходното правителство и с Кара дере, и с Камчийски пясъци, и с много други. Ние запазихме тези територии, а тези сега искат да си довършат това, което бяха започнали“, добави Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ посочи, че в последно време популизмът е нещо модерно сред политиците в България, но трябва да му се противодейства, защото иначе хората ще бъдат подлъгани. "Ако няма държавни субсидии, партиите ще бъдат зависими от бизнес и корпоративни интереси. Тези, които сега предлагат да се махнат субсидиите на партиите, са зависими от бизнес кръгове. Те си имат банки, които стоят зад тях. Целта на тези тъмни субекти е да ни направят всички зависими, каквито са те, от банки и корпоративни интереси. Ако допуснем партийните субсидии да отпаднат, и ние трябва да се обвържем с бизнеса и олигархията, както БСП и другите партии са се обвързвали, като са поемали ангажименти да продадат Кара дере и Камчийски пясъци“, обясни Борисов. По думите му, тези, които предлагат това да се случи в България, имат тъмно и черно финансиране и искат да направят и ГЕРБ зависими като тях. "За да взимаме независими решения, трябва да има субсидии", категоричен бе Бойко Борисов.

Борисов припомни, че още от първия ден, откакто ГЕРБ дойде на власт, увеличи пенсиите. "

И понеже медиите са негови, вместо да му извадят решението на Министерски съвет, и да кажат: "Абе, Аланкоолу, тук ГЕРБ е плащал!”. При положение, че с 500 милиона лева си ни оставил пасив по средата на 2009 година. 7,5 милиарда лева заложени неизпълнени приходи. Ама ни трябва арбитър, който да каже: "Не лъжи, бе Станишев. Не лъжи, бе мойто момче. Лъжеш! ГЕРБ, от първия ден, въпреки, че си му оставил под водата с половин милиард държавата, започва да плаща високи пенсии“, припомни Бойко Борисов. Той беше категоричен, че това е истината и няма как тя да не се докаже. "В най-голямата финансова, икономическа криза в света ние дадохме за българските пенсионери с 4,5 милиарда повече през управлението. Обаче те, със своята медийна машина, успяха да наложат, че ние сме замразили пенсиите, което е лъжа”, подчерта председателят на ГЕРБ. Борисов посочи, че затова са нужни социолози, политолози и арбитри в обществото. „Те затова са създадени, да бъдат независими, да бъдат коректив на общественото мнение“, допълни той. Бойко Борисов изрази и недоумението си от това, как е възможно един главен секретар на министерство да излиза и да говори по адрес на ГЕРБ. "Един главен секретар е получил само за една нощ четири генералски звезди, а аз съм работил за тях години. Как има наглостта този човек да си позволява да обижда Цветан Цветанов, че бил носил папки? Разликата между него и Цветанов е, че Цветанов не ги носеше папките, а ги четеше. Затова при нас акциите бяха успешни, а под ръководството на този всичко е провал, при това с жертви. И няма как положението да е друго, след като на този човек са му ги дали тези четири звезди само за една нощ. Но ще има звездопад, повярвайте ми. Няма как за една нощ да вземеш четири звезди. Това го няма никъде по света, само в България”, заяви Борисов.