Боингът беглец превозвал опасни товари

Разкритието възражда появилата се още в първите дни на изчезването теория, че Боингът е бил обзет от огън

Малайзийските авиолинии днес признаха, че на полет 370 са били превозвани високозапалими литиево-йонни батерии в багажното отделение и така подновиха подозренията, че пожар може да е в дъното на изчезването на самолета.

Признанието на говорителя на компанията Ахмад Джаухари идва четири дни след като пак той отрече, че самолетът е превозвал каквито е да е опасни товари. Той каза, че ръководството на компанията и летищните власти са прегледали товара, но не са сметнали батериите за рисков товар – въпреки че според правилниците те са описани като такъв – а отгоре на всичко били опаковани в разрез с правилата за безопасност.

   Разкритието възражда появилата се още в първите дни на изчезването теория, че Боингът е бил обзет от огън, а изпаренията са пратили пътниците и екипажа в безсъзнание. Литиево-йонните батерии, които се използват и при мобилните телефони и лаптопи, са били отговорни за множество пожари на борда на самолети и дори има поне един доказан случай за паднала машина заради тях. Според Федералната администрация по авиация на САЩ, те са предизвикали повече от 140 инцидента между март 1991 г. и 17 февруари тази година. Разликата с полет 370 е, че става въпрос за товарни самолети.