Топалов направи реми с Мамедяров

Утре българският гросмайстор се изправя отново срещу Виши Ананд

Във първата партия от втората половина на Кандидатския турнир в Ханти-Монсийск, Русия, българският шампион Веселин Топалов направи реми, след като се изправи с белите фигури срещу представителя на Азербайджан Шахрияр Мамедяров.

Топалов и Мамедяров стигнаха до същия резултат и в първата си среща от турнира. Днешната им партия премина през активен дебют (Сицилианска защита) и мителшпийл с контраигра на двата фланга. За да разкрие позицията, азербайджанецът изненада всички, като жертва кон.

След бърза размяна на фигури и контражертва от страна на Топалов се стигна до топовен ендшпийл и, в крайна сметка, реми. То беше подписано на 32-рия ход.

За момента Веско е на седма позиция в турнира, след като в предишните кръгове допусна две загуби, а все още има само една победа. Все пак нататък в класирането вероятно ще окажат значение победата над Владимир Крамник и равният резултат с Виши Ананд, който продължава да води класирането.

Сред останалите партии имаше само една резултатна, в която Сергей Карякин победи с черни сънародника си Петър Свидлер. Точката си разделиха Аронян и Ананд, както и Крамник и Андрейки.

Утре стискаме много силно палци на Топалов, защото му предстои среща с доскорошния шампион Вишванатан Ананд, стар познайник от София.

Турнира можете да следите на живо на сайта на Световната федерация по шахмат.

Всичко за спорта четете в Sportonline.bg