22 март е Денят на пролетното равноденствие

Последователите на Петър Дънов посрещат деня с музика, молитви и паневритмия

Последователите на Петър Дънов наричат себе си братя и сестри и са известни в целия свят като „Бялото братство”. Предпочитат да вярват в чистотата на духа и като символ на тази философия избират белия цвят. Затова, когато танцуват най-характерния си танц - паневритмията, носят бели дрехи.

Днес „Бялото братство” посреща пролетното равноденствие. Началото на тази традиция през 1929 г. поставя Петър Дънов, който няколко години по-рано създава основите на учението на братството.

Бялото братство е окултното учение, създадено в България от Петър Дънов през 1897 г. Първоначално се е наричало Синархическа верига, а от 1922 г. – Окултна школа Всемирно бяло братство. В България учението е известно като дъновизъм, а последователите са наричани дъновисти. Бялото братство е популярно в целия свят. Различните аспекти в учението на Петър Дънов са изложени и развити в около 4 000 негови проповеди, изнасяни в периода 1914-1944 г. Публикувани са в няколко многотомни поредици: лекции пред общ окултен клас, лекции пред Специален окултен клас, неделни беседи, съборни беседи, утринни слова и други.