"Спиди" придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

Българската фирма подписа предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на "Дайнамик Парсъл Дистрибюшън"

Най-голямата българска куриерска компания "Спиди" АД подписа предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на румънската "Дайнамик Парсъл Дистрибюшън" СА и 100% от капитала на "Геопост България" ООД.

И двете дружества са дъщерни на френската компания "ГеоПост" СА и турската "Геопост Юртичи Карго Сервизи" АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги.

По този начин "Спиди" започва да реализира плановете си за регионално развитие, обясняват от компанията, като с придобиването на двете дружества тя ще има възможност да се фокусира върху консолидирането на двата пазара, като предоставя интегрирани логистични услуги на клиентите си от България и Румъния. В добавка на това "Спиди" ще има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа като неин пълноправен член.

Същевременно сделката ще даде възможност на "ГеоПост" да придобие първоначално до 25% от капитала на "Спиди" като стратегически инвеститор, който през 2020 г. ще има опция да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в дружеството.

Транзакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти. Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 милиона лева. Пълното финансиране ще бъде осигурено с увеличение на капитала на "Спиди" АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем.