Почина легендарният Хилдералдо Луис Белини

Хилдералдо Луис Белини дълги години боледуваше от Алцхаймер

Хилдералдо Луис Белини, първият бразилец, вдигнал триумфално световната купа като капитан на „селесао“ през 1958 г., почина в Сао Пауло на 83-годишна възраст. Бившият защитник от дълги години страдаше от болестта на Алцхаймер.
 
На Мондиал'58 Белини е лидер на отбор, в който са Гаринча, Марио Загало и 17-годишният Пеле. На финала „селесао“ побеждава домакина Швеция с 5:2 и печели първата от петте си световни титли.
 
Белини е част от отбора, който става шампион и на планетарния шампионат в Чили през 1962 г., но не участва в нито една среща от турнира. Той изиграва последната от своите 51 срещи за Бразилия на световното първенство в Англия през 1966 г. - загубата с 1:3 от Унгария.
 
След престой в юношеския отбор на родния си град – Итапирензе, Хилдералдо Луис Белини прави име като футболист на Васко да Гама, където играе в продължение на 9 години. След това носи екипите на Сао Пауло и Атлетико Паранаензе.
 
Белини вероятно е най-добре запомнен с легендарния начин, по който вдига купата „Жул Риме“ с две ръце над главата си, пише БЛИЦ. Любопитното е, че на неговата статуя пред стадион „Маракана“, той е изобразен да държи трофея над главата си с една ръка.