Отбелязваме Международния ден на горите

Международният ден на горите е една от водещите световни платформи за хората, заинтересовани от горите и климатичните промени

Днес е Международният ден на горите. „На този първи Международен ден на горите и дърветата моля правителствата, бизнесите и всички граждански сектори да се ангажират с редуциране на обезлесяването, с предотвратяване упадъка на горите, с намаляване на бедността и съдействие за устойчиво препитание на всички народи, зависещи от горите".

Горите покриват една трета от Земята. Те са най-биологично разнообразните екосистеми на планетата и дом на повече от половината от сухоземните видове животни, растения и насекоми. Горите предоставят подслон, работа и сигурност за някои народи. Около 1,6 млрд. души, включително над 2000 местни култури са зависими от горите за препитанието си, сочат данни на ООН. Около 2 млрд. души зависят от тях за препитание и доходи, а за 750 млн. горите са място за живот. Над 3 млрд. души използват дървесина като енергиен източник.

Горските масиви играят ключова роля и в борбата с климатичните промени. Не на последно място имат съществена роля за качеството на въздуха. Дърветата допринасят за баланса на кислород, въглероден диоксид и влажност в атмосферата.

Въпреки тези безценни екологични, икономически, социални и здравни ползи, унищожаваме горите, от които зависи оцеляването ни, отбелязва ООН. Урбанизацията и нарастващите консуматорски нужди на населението водят до масово изсичане на дървета. Увеличаващите се земеделски площи и завишеният добив на дървесина и други горски ресурси също са причина за унищожаване на дървесните масиви. Обезлесяването в световен мащаб продължава със заплашителна скорост. Всяка година се унищожават 13 млн. хектара гори.

Горите съхраняват повече въглероден диоксид, отколкото има в атмосферата. На обезлесяването се дължат между 12 и 20% от глобалните парниковите газове, което директно означава, че чрез масовото изсичане на дървета променяме климата. Порочният кръг се завърта и в резултат на явленията, дължащи се на климатичните изменения, се повишава уязвимостта на дърветата.

За щастие през последните години се наблюдава положителна тенденция. За изминалото десетилетие обезлесяването е намаляло с около 20%.