Плажовете на юг се смалиха наполовина

Концесионери в паника, не могат да избият таксите от платените зони

С двойно по-малки плажове ще посрещнат лятото курортите по южното черноморие. Причината е, че тази зима морето изяде до кокал пясъците по крайбрежието. Още в първите часове на пролетта вълните започнаха да връщат обратно част от ивиците, но като цяло положението е трагично.

На места плажовете са отнесени изцяло и вече не стават за плажуване. Концесионерите са в паника от страх, че няма да смогнат да избият концесионните такси. Те подготвят официална декларация до правителството и ще настояват за ново замерване на ивиците, съответно и за коригиране на годишните такси. „Един концесионер да речем е подписал договор за плаж от 1 дка площ на цена 100 000 лв. Сега обаче се оказва, че плажът му вече не е 1 дка, а 500 кв. м. , но цената остава като за цял декар. Ясно е, че трябва да остави половината от ивицата без чадъри. Как тогава да избие огромните концесионни такси”, ядосват се концесионерите.
Голяма тревога е обхванала и кметовете на морските общини. Градоначалниците се притесняват, че плажовете им намаляват, а това ще се отрази негативно на туризма. През последните няколко години природните стихии неумолимо разрушават най-атрактивната част от черноморието –плажовете. Морските вълни отнемат все повече от пясъка. В най-южните части по крайбрежието вече има ивици, които са намалели тройно и четворно в сравнение преди 20 години.
В момента повечето ивици са в трагично състояние. Във ваканционно селище „Елените” морето настъпва неумолимо и половината от плажа е изяден. Нацяло се е стопила ивицата пред хотел „Роял Бей”. Там вълните са стигнали почти до терасите. В Царево, Ахтопол и Приморско положението е катастрофално. Мощните вълни през зимата и опасните течения са стопили ивиците. От крайбрежните пясъци са останали по няколко педи. „Повече от сигурно е, че напролет морето ще върне пясъка и няма да останем съвсем без плаж. Тревожното обаче е друго – всяка година през зимата морето взема много, а после връща малко. С течение на годините плажът на Царево се е смалил четири пъти. Ако продължава така, съвсем ще изчезне до няколко години”, тревожат се местните хотелиери. За да се спаси ивицата е необходимо спешно брегоукрепване, но финансиране до момента не е осигурено. Подобна е ситуацията и в съседния курорт Ахтопол. Там плажът също намалява с всяка изминала година. От морските бури пострада и къмпинг Ахелой, където още преди година водата оголи изцяло брега и го остави без песъчинка.
В Поморие пък преди месец морето откъсна гигантско парче от брегоукрепително съоръжение за хиляди левове. Общински и застрахователни експерти започнаха ревизия, за да установят щетите. Брегоукрепителното съоръжение бе поставено преди по-малко от година с цел да укрепи съществуващата крайбрежна дига на улица "Морска". Минали зими заради лошото състояние на дигата, морето наводняваше десетки сгради и жилища в района.