“Крадецът на книги“ поведе в класацията на "СФФ на брега"

Бургас Лайф

20-03-2014, 15:06

Снимка:

programata.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Крадецът на книги“ трогва публиката на "СФФ на брега"

Екранизираната история на Лизел, нейното приемно семейство и евреинът Макс,  на фона на Германия по време на Втората световна война убедително печели бургаските зрители на “София филм фест на брега“ .

Филмът е по книгата на Маркъс Зюсак,  която излиза през 2006 и се превръща в световен бестселър. Според  Ню Йорк Таймс това е: "Възхитителен и бляскав роман, от онези, които могат да променят живота ти завинаги. Той ще спечели сърцата на милиони читатели, защото в него се разказва за това как книгите стават съкровища. И защото по този въпрос не може да има спор.“

Филмът завладя и бургазлии, които го поставиха начело в зрителската класация за момента.

На второ място е лентата на индийския режисьор Ритеш Батра "Кутия за храна“. Третата позиция е за докуметалния филм "Вапцаров - пет разказа за един разстрел" на Костадин Бонев.

Тази вечер киноманите ще имат среща с Константин Буров , който ще представи своя дебютен игрален филм “Отрова за мишки“ от 20 ч. в кино АБ  в салото на ДТ Адриана Будевска.

От 18 ч. е прожекцията "Голямата тетрадка“ на унгарския режисьор Янош Сас. Самият Сас описва филма си  като военен филм без война, история за невинни, но жестоки деца, неподвластни на никакъв морал.

„История за млади момчета, които са близнаци убийци. Две тела, един дух. Две тела, една воля. Те говорят по един и същи начин и всеки завършва изреченията на другия. Едното момче измисля нещо, а другото го прави. Когато убиват, това е акт на справедливост. Две тела и една душа."

Фимът е носител на специална грамота от Хайфа’13,  наградата Кристален глобус - Карлови Вари’13 – "Кристален глобус" и наградата на "Europa Cinemas".