Скъпи управляващи, какво стана с младежката безработица?

Незаетостта е на най-високото си ниво от 10 години насам. Нещата са най-зле при хората до 29 г.

Един от приоритетите на настоящото правителство е борбата с младежката безработица - поне така казват управляващите, където и когато им дадат думата. Дори бихме казали, че изречението "Ще намерим работа на младите хора" често е отговор на въпроси, започващи с "Кой" и "Защо", отнасящи се за съвсем различни сфери...

Е, за момента въпросните "мерки" не само че не дават резултат, но дори влияят в негативна посока на заетостта. Поне това сочат данните на Националния статистически институт за изминалата 2013 г., когато безработицата е достигнала най-високото си ниво в последните 10 години - 13%. По-висок е бил процентът само през 2003 г. (13,9%), а в последната година от управлението на предходния кабинет нивото е било значително по-ниско - 12,4 пункта.

Трайно безработните пък се увеличават с 2,2 пункта и представляват 57,4 на сто от всички безработни българи.

Познайте обаче къде незаетостта е най-сериозна! Точно така - сред младежите до 29 години, т. нар. "приоритетна група". Там делът е цели 21,8 на сто или с процент повече от 2012 г. Коефициентът при хората на възраст до 24 г. се е увеличил с 0,3%, а броят на заетите младежи в тази група е намалял с цели 13 800 души. Хората до 29 г. с работа са с 25 200 по-малко.

Нелогичното в тези тенденции е, че броят на безработните млади граждани нараства с по-малки темпове, отколкото процентът. Това е зависимост, която социалният министър Хасан Адемов обяснява с нарастването на емиграцията, която засяга точно тази група българи.

В този случай ние се питаме следното: Кое е по-лошо - млади българи, които стоят в България и не могат да си намерят работа, или млади българи, които масово търсят препитание зад граница?

И по-важното: Какво ще направи кабинетът, за да помогне и на едните, и на другите?