До края на април отнемат лиценза на ЕРП-тата

Като им вземат лиценза обаче, не им вземат активите

До края на април може да има решение за лицензите на ЕРП-тата, ако те не се разплатят в срок от една седмица, заяви Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Според него сега процедурата не е същата, както при при ЧЕЗ Електроразпределение. Тук става въпрос за неизплатени средства, подчерта той. След седемте дена срок за плащане има 14-дневен срок за писмени становища и на 7-ми април се провежда открито заседание на ДКЕВР. После има двуседмичен срок за закрито заседание на комисията и тя ще вземе решение по казуса, каза Божков в сутрешния блок на БНТ. И добави – ако се вземе лицензът на ЕРП-тата, държавата ще трябва де факто да ги управлява две години.

Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на вземащите решения. Икономисква се от поддръжка на ток, напоследък зачестяват спиранията на електричеството през нощта. Докато бяха държавни ЕРП-тата, те вземаха 25% от сметките, а сега като частни дружества получават 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10%. 5% от сметките на ромските домакинства не се събираха, само Столипиново имаше дълг от 17 млн. лева. Така че виждаме държавата какъв стопанин е, подчерта бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Освен това като говорим за одържавяване, което се прокламира от Волен Сидеров като панацея, нека кажем и нещо много важно - електропреносната мрежа в България е собственост на ЕРП-тата. Като им вземат лиценза, не им вземат активите. За тази мрежа държавата или трябва да плати милиарди, или да иска достъп и съответно да плаща такса. Как това води до по-евтин ток - пълни глупости, обясни Трайков.
Категорично не само ЕРП-тата дължат пари на НЕК – НЕК им дължи средства за зелената енергия, каза лидерът на ЕНП Мария Капон. Сега извън системата никой не може да каже кой колко пари дължи на другия, заяви Трайков. Според извратената логика на управляващите ако НЕК си получи месец по-късно парите, компанията ще бъде съсипана. За сравнение ЕРП-тата не са си получавали парите за зелена енергия от 20 месеца, припомни бившият енергиен министър.

Невинни няма, но основните виновници са политиците. От 2004 година досега контрол в енергийния сектор няма. Помните как беше даден доклад на прокуратурата, че ЕРП-тата точат пари чрез аутсорсинг. Нека видим и Публичния регистър към Закона за енергетиката – колко депутати са свързани със зелени дружества? Това е конфликт на интереси, смята Капон.

Какво трябва да се направи – оптимизация на разходите в системата, каза Трайков. Сега се търси да се повиши цената на въглищата административно, което няма да помогне в дългосрочен план. Трябва да се върнат парите за "Южен поток" в БЕХ като краткосрочна стъпка - 193 млн. лева. Най-накрая трябва да започне и функционирането на балансиращ пазар, за да не се произвеждат твърде много студени резерви.
А Капон заяви, че според нея директорите на трите ЕРП-та сигурно вече са в Брюксел. И каза, че не очаква цената на тока да скочи преди лятото. Според Трайков поредица от правителства са се вкарали в капана на увеличаващата се цена на тока за стопанските потребители. Това е икономиката ни, каза той.