Ученици дадоха на съд Google

Животът

19-03-2014, 22:02

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Интернет гигантът сканира писмата, за да подбира правилно рекламите, които показва в отделни карета на страницата

Група от девет американски ученици заведоха дело срещу Google с обвинението, че компанията следи техните електронни пощи. Според тях това нарушава законите в САЩ, съобщава онлайн изданието Mashable.

Учениците използват пакета с приложения Apps for Education на Google. Той е безплатен, като съдържа няколко иначе платени приложения на интернет гиганта и е специално за учещи. Използва се от над 30 млн. души по света, като немалка част от тях са под 18-годишна възраст, пише dnevnik.bg.

Сред приложенията като услуга попада и Gmail, а е известно отдавна, че интернет гигантът сканира писмата, за да подбира правилно рекламите, които показва в отделни карета на страницата. Този процес е автоматичен, като се извършва от софтуер, но въпреки това буди недоволството на конкуренти и правозащитни организации.

Според учениците през 1974 г. в САЩ е приет закон, който гарантира неприкосновеността на личната информация на учещите. Наскоро пък американският Департамент по образование е публикувал насоки и препоръки как този закон да се спазва и според учениците показва индиректно, че Google го нарушава. В резултат те искат компенсация не само за себе си, но и за всички засегнати потребители на Gmail.

Действието им среща подкрепа и на Electronic Privacy Information Center (EPIC). В изявление организацията посочва, че дори и потребителите на Gmail да са се съгласили с условията на Google и да приемат сканирането на писмата им, това не означава, че имат съгласието на хората, с които си комуникират чрез електронна поща и не използват Gmail.