Пловдив ще има свое представителство в Китай

Мисия Пловдив

19-03-2014, 11:22

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Градът ни се побратимява с Шънджън, очаква се наплив на инвеститори

Истински китайски десант се очаква следващата седмица в Пловдив.

Поводът е реалното подписване на побратимяването на града ни с китайския Шънджън, чийто кмет Цин Ксу ще доведе със себе си представители на повече от 50 големи водещи фирми от азиатската страна.

Това е една от най-големите делегации, идвала на Балканския полуостров, похвали се кметът Иван Тотев. На община Пловдив пък е предоставено помещение в Шънджън, което е своеобразно представителство на града ни в Китай, посочи още той.

Побратимаването ще бъде съпътствано от бизнес форум, стартиращ понеделник сутринта.

Идеята е Пловдив да бъде презентиран като място за най-добрите инвестиции, посочи арх. Илко Николов, водил преговорите и подготовката по побратимяването.

Шънджън е най-високотехнологичния град в Китай, само за 15 години успява да се наложи като уникален, богат, перспективен, благоустроен и динамичен център на бизнеса и науката.

За нас това е уникален шанс, категоричен бе той.

Решихме това да не е поредното побратимяване на Пловдив, а да е нещо специално, посочи на свой ред и председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов. Беше сериозна битка да спечелим вниманието им, конкурирахме се с Варна и София. Бяхме горди, че представихме Пловдив като най-старият град. Победата е още по-голяма, тъй като политиката на Шънджън е да избира само един град от съответната държава.

В Пловдив и региона има изградени пет промишлени зони, обединени в Инвестиционна зона Тракия, където са съсредоточени чуждите фирми. Над 50 големи китайски фирми идват следващата седмица, за да видят перспективите за бизнес и производство.