Дебел или не – зависи и от гена

Връзката доказаха учени от Харвард

Много от нас се чувства виновни, когато си хапват пържени картофи или други мазни храни. Според скорошно изследване на учени от Харвард доколко ще надебелеем от т.нар вредни храни зависи и от гените.

Онези от нас, които са генетично предразположени към затлъстяване, определено трябва да внимават. Те биха имали по-сериозен проблем с теглото си в сравнение с останалите, ако решат да консумират пържени храни храни четири пъти седмично. За тази група яденето на пържено дори веднъж или два пъти през седмицата може да доведе до затлъстяване, обяснява „Дейли Мейл”.

За първи път учени търсят връзка между затлъстяването, генетиката, килограмите и определени групи храна. Експертите са направили заключенията си на база на опити, в които са участвали над 37 хил. американци. Използвай въпросници, те са изучавали хранителните навици на участниците у дома и навън. За целта са били използвани 32 генетични променливи, свързани с индекса на телесната маса и затлъстяването.

Учените уточняват, че не очакват откритието им да предизвика революция, тъй като така или иначе трябва да се храним добре и да посягаме към пърженото само от време на време.