Добрев: Не се прави социална политика с цената на тока

Солената сметка после я плащаме всички, каза още той

Най-лошото нещо, което може да се направи в ситуацията с ЕРП-та е национализацията. През 2012 година бе заложен дефицит, защото тогава ДКЕВР не можа да определи цената на тока. Миналата година цената за пренос бе намалена от 36 на 34 лв за бизнеса, а гражданите плащаме 36 лв. Трябва да се увеличат енергийните помощи на 300 млн. лева за цялата страна, за да се платят задълженията. Социална политика с цената на тока не се прави, дали след година или след две всички ще платим солената сметка. НЕК никога не е бил в по-лошо състояние, в технически фалит е. Това заяви бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова ТВ.

Няма да има повишаване на тока, заявидепутатът от БСП Борислав Гуцанов. Според него има две философии - едната, може да се запази защитата на монополите, както е било през последните 4 години и другата философия е да има държава и реформа. Няма пари дадени за Южен поток, обясни още той. По думите му износът е бил спрял по времето на ГЕРБ, при което Добрев реагира остро и каза, че това са пълни глупости.

На въпрос какво ще стане при отнемане на лиценза на ЕРП-та, Гуцанов заяви, че на практика дружествата започват да оперират по друг начин и ще се издължат на НЕК.