Проверяват по списък 250 000 българи с оръжие след драмата в Лясковец

Новините

19-03-2014, 06:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проверката ще приключи до 25-и април

Прокуратурата започва масови проверки за оръжие, взривове и боеприпаси в цялата страна след драмата в Лясковец, при която командос бе убит, а трима негови колеги бяха ранени.

По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров отдел "Надзор за законност" към Върховната административна прокуратура (ВАП) ще следи как се спазват наредбите за съхранение на оръжия.

 

Ще бъде изискана информация от всички РПУ-та и областни дирекции на МВР за хората, които имат разрешителни за притежание и носене на оръжие, независимо дали то е за лов, охрана, изпълнение на професионална дейност, за спорт и т.н.

Проверката трябва да приключи до 25 април. На главния прокурор трябва да бъде представен пълен списък с имената на всички, които имат разрешително за оръжие. По неофициални данни в момента над 250 000 българи имат законно оръжие. Над 70 000 от тях са бивши или настоящи военни и полицаи. Почти всеки месец обаче МВР залавя хора с незаконни пищови и друго нерегистрирано оръжие.

По данни на Центъра за изследване на демокрацията България е на 14-о място в ЕС по брой на оръжията на глава от населението. Прокурорите ще влязат и в службите за контрол на общоопасните средства, за да се уверят дали служителите им спазват задълженията си. Ще следят за сроковете на разрешителните и за това дали има места, на които се пазят оръжие и боеприпаси с изтекъл срок.

След драмата в Лясковец прокуратурата започна и още една проверка - на полицаите във Велико Търново и Горна Оряховица. Целта е да установи имало ли е бездействие от служителите в двата града по случая с Петко Петков, кой и как е реагирал на сигналите срещу него. Ако се окаже, че полицаи са кротували, без да сторят нищо, ще се стигне до дела за престъпление по служба. Разследва се и кой е дал разрешение на Петков да държи ловен автомат, 2 ловни карабини и една ловна пушка в дома си.