Чакаме 70 хил. гръцки туристи за празниците

Българският туризъм не чувства заплаха по отношение на летния туристически сезон, във връзка с кризата в Крим

Около 70 000 са гръцките туристи, които ще преминат границата по празниците. Това съобщи в интервю за „Фокус” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма.

Гърците ще посетят Сандански, Банско, Добринище, Разлог - в този район ще бъдат най-много, и по-малко към Пампорово, Чепеларе, Смолян, но и там ще има посетители. Предишни години в подобни такива недълги периоди са преминавали от порядъка на 50 000 гърци. От Румъния се чакат около 60 хил. туристи. Те ще бъдат главно ще бъдат в Северна България Албена, Златни пясъци и в Южна България в Слънчев бряг

„Тази година имаме съвпадение на православния и католическия Великден, което от своя страна, обуслови интереса на чужденците, главно от Централна Европа, Италия и Испания, да посетят България по време на Православния Великден, който те намират за изключително интересен. Това съвпадение предизвика по-голям интерес от Европа към Източното Православие, отколкото в обратната посока”, обясни Драганов.

В момента българският туризъм не чувства заплаха по отношение на летния туристически сезон, във връзка с кризата в Крим, обясни експертът. Той допълни:

„Утре се открива най-голямата туристическа борса в Москва, Русия, МИТ Москва. България участва с 43 фирми на тази борса. Като цяло, ние очакваме да бъдат препотвърдени всички договори с Русия по отношение на сезон лято 2014 г., и до края на април - да бъдат преведени предплащанията по тези договори, което ще гарантира един стабилен сезон. На 26 март се открива и борсата в Киев, която също е изключително интересна, там участваме с 46 представители, интересът към киевската борса е голям, във връзка с тези събитията, които са около Крим“.