Инфаркт или пристъп на паника

Жените са по-застрашени от мъжете да починат от инфаркт на миокарда. Това е така, тъй като често стават жертва на неправилно диагностициране на състоянието им, което се обяснява с пристъп на паника, а не с инфаркт, сочи канадско изследване.
При жените често бъркат инфаркт с пристъп на паника.

Учени от института "Макгил" в Монреал поискаха да установят каква е причината за по-високата смъртност при жените. Те са разпитали 1 123 пациенти между 18 и 55 години, които са лежали в 24 различни болници в Канада, една в САЩ и една в Швейцария. Пациентите е трябвало да отговорят по въпросник, изготвен от учените, през 24-те часа, последвали приемането им в болница. Жените са били с по-ниски доходи от мъжете, участващи в изследването. Те са били по-застрашени от диабет или високо кръвно, и в семейството им е имало хора със сърдечни заболявания.

Те освен това са страдали от стрес и тревожност. Учените са установили по време на изследването си, че на мъжете се правят по-бързо необходимите кардиограми и дефибрилатори отколкото на жените. Учените обясняват това с факта, че пациентите, които търсят спешна помощ с болки в гръдния кош, по-често имат други причини за тези болки, а не инфаркт. Ето защо медицинският персонал от спешна помощ е по-склонен да отхвърли хипотезата за инфаркт при жени с подобни симптоми и да ги сметне за проява на паника. /АФП /