Т. Дончева: Конкурсното начало в кадровата политика на МВР е мит

Лидерът на „Движение 21“ разкритикува остро вътрешното министерство за акцията в Лясковец

Конкурсното начало в кадровата политика на МВР е мит. Хората на ръководни позиции се назначават на „шуробаджанашки” принцип и това се толерира. Професионалните качества нямат значение, има значение дали си от „нашите”. Именно това обаче е довело до „нескопосаното” провеждане на акцията в Лясковец, при която психически неуравновесен мъж уби един спецполицай и рани други трима.

Тезата лансира пред bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. Според нея главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров и ръководителят на отряда за борба с тероризма, мобилизиран за операцията в Лясковец, са са се показали неподготвени.

„Светльо (Светлозар Лазаров – бел. ред.) първо е от Горна Оряховица, което е в непосредствена близост до Лясковец. Второ – той не е специалист по оперативна дейност, нито по агентура. Просто Светльо е от отряда за борба с тероризма – затова е избрал този крайно неподходящ начин за справяне със ситиуацията, защото само това знае. Това е изключителен непрофесионализъм. Имало е много други начини този опасен човек да бъде задържан без да се застрашава живота на полицаи или командоси”, посочи Дончева.

В МВР има много по-добре подготвени кадри за управленски длъжности, които обаче не са удобни на властта и затова на 45-годишна възраст ги пенсионират. Вместо тях назначавали хора като Светлозар Лазаров и като Недялко Недялков, когото бутали за шеф на ДАНС, по думите на бившия депутат от БСП . „Вижте Недялков на кой е племенник и до кой ресторант и кръг ще стигнете”, посъветва тя.

По думите на Дончева в МВР имало изготвен „черен списък” на хората, които ръководството смята, че „не стават” – това били кадърни служители, които умишлено „ги засилват в жандармерията”.