Трябва да се насърчават общите ползи от миграцията и да се предотвратят неблагоприятните ефекти

Мигрантите трябва да познават правата си, за да не попадат в капаните на престъпните мрежи и да не стават жертви на принудителен труд или сексуална експлоатация. Необходимо е по-добро сътрудничество на всички нива, за да разбием тези мрежи. Това заяви евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) по време на дебат за човешките, социалните и икономическите права на мигрантите в страните от АКТБ и ЕС, проведен в рамките на 27-ата сесия на Парламентарната асамблея на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейни и ЕС.

Тя подчерта необходимостта от повече данни за миграцията и от разграничение между страната на произход, транзитните страни и крайната дестинация. Същевременно е нужно разграничение и между причините за миграция – бедност, конфликти, образование. "Ако сме добре информирани, можем по-добре да отговорим на всички предизвикателства, свързани с миграцията, да развием по-силни партньорства и след това да споделим ползите", отбеляза Мария Габриел.

На следващ ред тя наблегна на особения статут на бежанците мигранти, като например сирийските бежанци в България. Притокът на бежанци показва не само необходимостта от по-голяма солидарност между държавите-членки на ЕС, но и липсата на комуникация и сътрудничество със страните на произход и транзитните страни, имайки предвид, че мигрантите всъщност не са само сирийски бежанци. Отговорност на държавите-членки е да зачитат принципа на съгласуваност между политиката на миграция и убежище и политиката на развитие на ЕС.

Мария Габриел обърна специално внимание на младите хора в контекста на миграцията. „Масовото емигриране на квалифицирани млади хора има сериозни икономически и демографски последици за съответната страна. Решението обаче не е просто да се предотврати миграцията, а да се намери начин програми за обмен като Erasmus Mundus например да донесат добавена стойност за страната.”, подчерта евродепутатът.

В заключение Мария Габриел призова въпросът за сътрудничеството в областта на миграционната политика да бъде в дневния ред на срещата на върха ЕС -Африка, която ще се проведе в Брюксел през април 2014 г., за да се изготви обща позиция по въпроса.