Божил Колев: Двубоите между Черно море и ЦСКА са специални за мен

С ЦСКА постигнах най-големите си успехи, а Черно море ме изгради като футболист

"Двубоите между Черно море и ЦСКА са винаги специални за мен", това каза за Varnautre.bg легендарният бранител Божил Колев. Той не крие, че и двата отбора имат запазено място в сърцето му и са му еднакво мили и скъпи. Няма как да предстои мач между тези два тима и да не се сетим за легендарния бранител на "моряци" и "армейци". През 1970 година Божил Колев преминава от Черно море в ЦСКА, като с екипа на столичани става пет пъти шампион на България.

"С ЦСКА постигнах най-големите си успехи, а Черно море ме изгради като футболист. Не мога да коментирам в детайли очакванията си за мача, тъй като не съм в течение на моментното им състояние. Предполагам знаете, че не съм стъпвал на "Тича" вече седем години и в неделя също няма да бъде на стадиона. Съжалявам, че не мога да ви бъда полезен с прогноза, но малко се отдалечих от футбола в последните години. Ще наблюдавам срещата пред телевизора".

"Със сигурност ще бъде интересен мач. На никого не му е лесно, когато трябва да гостува във Варна. Зарядът ще бъде много голям, а изходът на двубоя е непредвидим. В подобни срещи късметът е много важен" сподели Божил Колев.

Едва 18-годишен Божил Колев дебютира в "А" група Колев с гол именно срещу ЦСКА - тимът, който впоследствие прекарва 10 незабравими години от знаменитата си кариера. Това се случва на 13 август 1967 г.. Колев получава шанс, след като преди двубоя титулярният стопер на Черно море Абил Билялов се разболява. Пред 40 000 зрители на стадион "Юрий Гагарин" моряците падат с 2:3 в изключително драматичен и емоционален двубой. На тази дата се е чествал празникът на флота. Всички министри са на трибуните начело с Добри Джуров. Двубоят обаче започва по ужасен начин за Черно море. След малко повече от половин час игра ЦСКА вече води с 3:0. Минута преди почивката обаче Андрей Стоянов връща усмивките и надеждите на хората по трибуните. Второто полувреме започва с натиск на домакините и в 57-ата минута Божил Колев вкарва втори гол. За повече обаче моряците нямат сили и губят срещата.

Стадион: "Юрий Гагарин" 40 000
Черно море - ЦСКА 2:3
Ив. Иванов (35 - Нинов), Боснов, Я. Атанасов, Грозданов (35 - Табаков), Б. Колев, Янев, Т. Георгиев, Н. Димитров, Богомилов, Митев, А. Стоянов Бончев, Василев, Гаганелов, Маринчев, Пенев, Станков, Радлев, Якимов, Хараланов, Никодимов, Марашлиев
Голмайстори: 0:1 Никодимов 3, 0:2 Марашлиев 13, 0:3 Марашлиев 34, 1:3 А. Стоянов 44, 2:3 Б. Колев 57