Китай търси изчезналия самолет и по суша

Три милиона души участват в програма по издирването на самолета по суша, като преглеждат милиони сателитни снимки онлайн, търсейки следа от машината

Китай започва да издирва мистериозно изчезналия преди 10 дни малайзийски самолет на своя територия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА, като се позова на китайския посланик в Малайзия Хуан Хуейкан. Той уточни, че претърсването ще бъде съсредоточено в пределите на северния въздушен коридор, през който може да е преминал самолетът "Боинг 737-200", изпълнявал полет от Куала Лумпур до Пекин.

154 от 227-те пътници в изчезналия самолет са били китайци. Китайските власти са проучили внимателно всички тях и не са открили никакви доказателства някой от тях е замесен в отвличане или терористична атака на борда на летателния апарат, обяви Хуан.
Китайският посланик отбеляза, че има много причини за объркването и слуховете какво се е случило със самолета, включително "липсата на опит" от страна на Малайзия.

В момента е в ход безпрецедентна операция по издирването на самолета с участието на 26 държави. Тя покрива обширен район, простиращ се от бреговете на Каспийско море на север до южната част на Индийския океан.

Три милиона души се включиха в усилията, ръководени от сателитен оператор, за да се локализира изчезналия малайзийски самолет.
Сателитната компания "Диджитал глоуб" обясни, че зоната ѝ за претърсване вече е около 24 хил. кв. км.
Компанията каза, че в програмата има около 257 млн. преглеждания на карти и 2,9 млн. маркирани от участниците райони.

"Диджитал глоуб" активира на 11 март своята платформа за обработване на информация от много източници, като призова хората да оглеждат изображенията с висока резолюция, заснемани от нейните пет сателита, за да помогнат при издирването.
Реакцията на интернет потребителите бе толкова ентусиазирана, че сървърите на компанията бяха претоварени за малко миналата седмица.
Компанията използва алгоритъм, наречен "КраудРанк" , за да определя най-обещаващите находки, като особено се обръща внимание на районите, маркирани от повече хора едновременно. Анализатори на "Диджитал Глоуб" ще разглеждат получените данни и ще споделят информацията с властите.