Веско Топалов е най-стабилният на кандидатския турнир

Гросмайстор номер едно у нас е с четвърто реми и заема пета позиция

Гросмайстор номер едно в България все още заема временната пета позиция в подреждането при провеждащия се в момента кандидатски турнир.

На 40-тия ход днес Веселин Топалов и съперникът му Сергей Карякин (Рус) си разделиха точката след трикратно повторение на позицията. Размяната на фигури, която доведе до съотношение два топа срещу дама и пешка (за Топалов), оформи позиция с леко преимущество за Веско с черните фигури. Въпреки това възможностите за продължаваща игра бяха ограничени и за двамата и те се съгласиха на реми.

В останалите партии реми направиха и двамата бивши шампиони Вишванатан Ананд и Владимир Крамник, благодарение на което Ананд продължава да води с актив от 3 точки за 4 кръга; Шахрияр Мамедяров победи Дмитрий Андрейкин, а Левон Аронян надви Петър Свидлер.

Засега Топалов е състезателят с най-стабилно представяне, тъй като до момента не е допуснал нито една загуба, а във всичките си партии е завършил реми. Със своите 2 точки той е на една от Ананд.

В турнира предстоят още 10 партии, за да може в края всеки да се е изправил срещу всеки и с двата цвята фигури. Победителят ще предизвика шампиона Магнус Карлсен за световната титла.

Турнира можете да следите на живо на сайта на Световната федерация по шахмат.

Всичко за спорта четете в Sportonline.bg