Хлябът - убиец №1 на човешкото здраве

Съвременната пшеница няма нищо общо с пшеницата, която са консумирали нашите предци, обясни експерт

Враг номер 1 за здравето ни от храните, които консумираме, е най-често слаганият на трапезата ни продукт – пшеницата. Това се твърди от все повече и повече учени, алармира д-р Мария Папазова в ефира на Нова телевизия. Тя обясни, че става въпрос за огромно умишлено създавано невежество и скрити изследвания, които показват, че пшеницата е убиец номер 1 на човешкото здраве.

Съвременната пшеница няма нищо общо с пшеницата, която са консумирали нашите предци. До 1943 г. пшеницата е естествено еволюирала, естествено са се смесвали сортове, накрая са се получили 2-3 сорта, като основният е лимецът. След тази година производителите започват да правят различни модификации с цел по-висока издръжливост и по-висок добив. Затова започва чудовищно нашествие за хибридизиране, кръстосване и всякакви други селскостопански методики”, обясни докторът. Тя допълни, че генетичната промяна засяга всички произведения от пшеница, включително и пълнозърнестия хляб.

Основният проблем е, че при хибридизация протеинът на пшениците – глутенът, претърпява значителна структурна промяна, което е причина за много от странните здравословни феномени, констатирани у консуматорите.

„Веднага получавам болки по всички стави на ръцете, след като хапна тестено изделие”, обясни д-р Папазова и сподели, че на 37 години е получила пшеничен артрит.

Спасение оима. От просото, елдата, киноата, нахутът, амарантът и картофите може да бъде направено брашно, от което да бъдат изготвени домашни тестени изделия. В тях няма никакви генетични извращения, както и в чията. По тази причина нашият ген ги приема като еволюирала с нас храна и не предизвикват увреда. 

Традиционните за българина леща, боб, грах също са прекрасни храни”, уточни експертът.