Магнитни бури докарват инфаркти и инсулти на 24, 27 и 31 март?

Бурите са в резултат на слънчеви изригвания

Три силни магнитни бури ни удрят до края на месеца. Те са на 24, 27 и 31 март, съобщи пред Монитор Ева Божурова от обсерваторията при БАН.

Бум на инфарктите, инсултите и обостряне на всички сърдечносъдови заболявания, както и тези на вегетативната нервна система се очакват в дните след тях, предупредиха кардиолози.Според специалистите най-податливи на влиянието им ще бъдем във времето от 22 часа до полунощ.

Магнитните бури са в резултат на слънчеви изригвания, след които силен поток от високо заредени енергетични частици като протони, електрони и хелиеви ядра, наричани още алфа-частици, достига до Земята и оказва влияние върху организма на хората.

Поне два дни преди и след магнитните бури хората, които са склонни към мигрена и високо кръвно налягане, трябва да обърнат повече внимание на своето здраве, поясни д-р Анна Димитрова, кардиолог в столична болница. Желателно е в такива периоди да спим най-малко 7 - 8 часа, да прекарваме повече време на чист въздух и сред природата.

В дните преди, по и след тези аномалии не бива да се приема алкохол, чай и кафе. Ефектът от тях е сравняван с този от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре на здравите хора, но не се понася толкова лесно на тези, които имат здравословни проблеми, предаде БЛИЦ.

В най-добрия случай човек с хронично заболяване се отървава с учестено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, но може да се стигне и до хипертонични кризи, аритмия, тахикардия и екстрасистоли. Те се дължат на смущения в електрическите импулси към сърцето, причинени от силния поток от високо заредени протони.

Магнитните бури нарушават не само кръвообращението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие и дори припадъци, обясни д-р Димитрова.