Психопатът Петко се лекувал при самозван билкар

Самозванецът Цецо Доктора, който бил икономист, му бъркал отвари

Самозван билкар, който по образование е бил икономист и инженер, е предписвал отвари за успокоение на психично разстроения убиец от Лясковец Петко Савов. Майката на извършителя Стефка Петрова знаела за психичните и нерви проблеми на сина си, но вместо да го заведе на истински лекар, приемала съветите на Цецо Доктора, както бил известен мнимият лечител в града, пише БЛИЦ. Той й казвал какви точно билки да търси и от тях да вари чайове на Петко. Това разказа пред „Монитор” съседката Стефка Комитова, която живее един етаж над жилището на Савов.

Петко още от дете бил нервен и впоследствие с годините състоянието постепенно се задълбочило. Като младеж бил скъсан на психическия изпит на шофьорския курс и много тежко и драматично го изживял. Обичал да играе карти с компания, но когато падал, започвал да крещи, да псува и да гони приятелите си. Не обичал да бъде победен и много тежко го изживявал. Искал винаги и във всичко да е първи, да доминира над останалите. Затова и от малък усилено тренирал, за да поддържа едно атлетично тяло.

Петко бил взет в армията въпреки здравословните си проблеми, защото не бил освидетелстван и служил като пазач на барутни погреби, разказа още леля Стефка. След като отбил военната си служба и се върнал вкъщи, започнал конфликтът му с бащата Сава.

“Двамата често се караха за дреболии. Една вечер, беше 1984 или 1985 г., чух как Петко каза на баща си: Ако не се махнеш оттук, да знаеш ще те убия! На следващия ден Савата си събра багажа и отиде да живее при старите си родители в село Бутово, Павликенско. Остана там цели 15 години. През цялото това време Петко живееше с майка си. Към 2000 г. Савата се разболя и му правиха операция. След нея синът му се смили и го пусна да се върне обратно и да живее с него в Лясковец. Но го държеше затворен в една стая и не го пускаше да излиза навън и да се вижда с приятелите си. Така близо десетина години, та чак до смъртта на стария”, разказва съседката Комитова.

От полицията във Велико Търново опровергаха обвиненията на някои от съседите, че до момента на акцията не били предприели никакви мерки за изземване пушките на Петко Савов. От 2012 г. ченгетата опитвали да подмамят психаря извън къщи за малко и да конфискуват в негово отсъствие пушкалата му.

Викали го за справка в полицията, да му извадят нова лична карта. Мъжът обаче бил крайно подозрителен и не напускал жилището си. Трудността идвала и от това, че майката Стефка била на негова страна и не съдействала на органите на реда. А за оръжията казвала, че им трябват да се защитават от враговете си. След като през последните няколко месеца отправените от Петко заплахи към учениците зачестили и особено след последните две писма, изпратени от него до директора на училището, в МВР взели решение той да бъде незабавно обезоръжен и неутрализиран чрез специална акция, проведена от специализираното елитно подразделение на баретите.

Междувременно майката на Савов – Стефка Петрова, мистериозно изчезна. В петък вечерта жената бе задържана и от прокуратурата обявиха, че вероятно срещу нея ще бъде повдигнато обвинение за съхранение на незаконно оръжие и боеприпаси и за съучастничество в извършените от сина й убийство и телесни повреди. По време на разпитите възрастната жена давала противоречиви и объркани показания и само повтаряла: “Нападнаха ни по тъмно и ние трябваше да се отбраняваме за да не ни убият”.

Все още не е изяснена и ролята на “мама Стефка” в касапницата в петък – дали тя нарочно е заблудила ченгетата, като казала, че синът й е мъртъв. Съседи от близките до щурмуваната кооперация жилища пък се кълнат, че при първия щурм на баретите са чули, че се стреля от две места от апартамента и подозират, че възрастната жена също е грабнала пушката да помогне на сина си. Дали това е така обаче, ще стане ясно, след като излязат резултатите от взетите от Стефка Петкова натривки за барут.

В събота около 18,00 ч., след изтичането на 24-часовата мярка за неотклонение, Стефка Петкова беше освободена от полицейския арест в Горна Оряховица, тъй като прокуратурата така и не й повдигна обвинение. За да избегне нежеланата среща с чакащите я пред полицията журналисти, 76-годишната жена помолила полицаите да я изведат навън тайно и те изпълнили молбата й. Оттам нататък следите на “мама Стефка” се губят.

Съседите й в Лясковец са категорични, че тя не е идвала в къщата си на ул. “Капитан Дядо Никола” 12. Всъщност тя и не може да живее там, тъй като жилището все още е запечатано и в него се извършват следствени действия и проверки. Районът около цялата кооперация в центъра на Лясковец също вчера вече трети ден остана отцепен. Според пазещите полицаи вероятно ще остане така и през следващите поне 2-3 дни. Според комшиите най-вероятно Стефка е настанена от полицията или прокуратурата в някой старчески дом, семеен център или друго социално заведение, докато жилището й стане отново обитаемо.