Родното яйце измества полското за Великден

Новините

17-03-2014, 06:14

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Очакват се по-ниски цени от 2013 година

Обстановката на българския пазар за производителите на яйца преди Великден е коренно различна от миналата година, коментира Иван Иванов, шеф на най-големия производител у нас „Яйца и птици - Зора”, село Дончево. Тази година Възкресение Христово за православните християни и за католиците е на една и съща дата - 20 април.
„Това е много важно за нас, защото миналата година в празниците имаше разлика от над 30 дни и се осъществи масиран внос на евтини яйца, най-вече от Полша, който срина нашия пазар”, обясни Иванов, но не скри опасенията си и от дъмпинг на големите търговски вериги за този Великден. Цената на яйцето тази година е по-евтина от миналата. В момента едно яйце М излиза от завода в Дончево на цена 17 стотинки с ДДС, срещу 19 стотинки от миналия Великден, а L е 19 стотинки, срещу 20 стотинки от миналата година. В търговската мрежа едно яйце от Дончево се продава за 22 стотинки, установи проверка на „Монитор”.
Нерегламентираната търговия с яйца домашно производство продължава да се вихри в Добрич. Из кварталите редовно се предлагат картони яйца от багажници на автомобили срещу 20 стотинки за бройка. Яйцата са без всякакви етикети за производство и срок на годност.
Фирмата в Дончево произвежда яйца само от щастливи кокошки. „От 2012 г. нещастни кокошки в България няма”, припомня Иванов. Щастливите снасят яйцата си в специални клетки със завески, за да не се срамуват от съседките си. Освен това, за да не се стресират носачките на яйцата от рязкото настъпване на деня и нощта, специално устройство имитира и здрачаване.
В момента фирмата е спряла износа на продукцията си заради наближаващите празници и задоволяване на вътрешния пазар. „Яйца и птици - Зора” прави износ за Кипър, Германия, Румъния и Италия. „Износът не е постоянен. Всичко зависи от търсенето на пазара. Не работим с постоянни договори с чужбина, тъй като не ни е изгодно. В продължение на 5-6 години изнасяхме за Швейцария точно с такива постоянни договори. Те се сключваха през лятото, когато при нас цените са ниски и ние бяхме принудени да спазваме тази цена през цялото време на контракта”, коментира Иван Иванов.