Най-големият длъжник е EVN, заяви Драгомир Стойнев

Дълговете, това, което заварих в НЕК, наистина е доста притеснително, допълни той

Най-големият длъжник е EVN, каза пред журналисти в „Боровец” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Те започват да си прихващат в началото на 2013 г. с много малки суми, но от началото на тази година вече изцяло отказват да плащат на НЕК”, заяви Стойнев.

„Дълговете, това, което заварих в НЕК, наистина е доста притеснително. Ние равномерно вече плащаме на всички производители на електроенергия и затова всеки лев, който влиза в НЕК, е важен. Тук проблемът не е само в НЕК. Проблемът е, че вече ще се затрудни работата на всички ТЕЦ-ове, на всички производители на електроенергия, ще се затрудни работата и на българските миньори. Мисля, че тези електроразпределителни дружества си дават сметка какво правят с тези предприети от тях действия спрямо нашата енергийна система”, посочи министърът.

„Имах среща с отделни ръководства на наши институции. ДКЕВР вече е направила среща с всички електроразпределителни дружества и им е заявила, че до вторник те трябва да върнат по сметките на НЕК 318 милиона лева. Ако до вторник не ги върнат, според закона ДКЕВР могат да започнат процедура по отнемане на лиценза. Аз съм длъжен да сезирам и прокуратурата, тъй като считам, че наистина това е неоснователно, неправомерно действие от страна на електроразпределителните дружества”, обясни Драгомир Стойнев.

„Ако са виновни, трябва да си понесат своята отговорност. Нашето мнение и това на всички юристи е, че те не спазват закона и чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че в тази държава трябва да се спазват законите. Седмицата ще бъде изключително напрегната, ще видим какви действия ще предприемем и дали те ще изпълнят своите ангажименти към НЕК и въобще към цялата система на енергетиката. Ако не го направят, ние сме длъжни да предприемем съответните действия”, допълни той.

„Нека изчакаме до вторник, след това да видим какви ще бъдат решенията на ДКЕВР. Считам, че когато има диалог, електроразпределителните дружества ще изпълнят своите ангажименти. Нормално е всеки един инвеститор – не само българските, но и чуждестранните трябва да спазват законодателството”, подчерта Стойнев.