Повдигнаха обвинение на убиеца от Лясковец

Коментарите около трагедията в петък не спират

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на 53-годишния Петко Петков. Той е подведен под отговорност за предумишлено убийство на полицая Емил Шарков.

Последният беше убит при щурма срещу дома на психично болния. Погребението на командоса ще се състои днес в Боянските гробища Той ще бъде изпратен с военни почести, информира Нова телевизия.

Няма промяна в състоянието на тримата спецполицаи, простреляни при акцията. Въпреки тежките огнестрелни рани по ръцете им, лекарите са обнадеждени, че пострадалите могат да се възстановят напълно.

Самият Петко Петков, който се намира във Великотърновската болница, също е стабилизиран. Според лекарите, няма опасност за живота му. Стрелецът е бил известен на целия град със странностите си, но поведението му в последните месеци се влошило. Това разказа Мария Панайотова, която живее в блока срещу къщата на Петко Петков. Децата й също са знаели за опасността.

Не намирам нито един елемент в операцията в Лясковец, в който изобщо да можем да говорим за професионализъм. Очевидно е, че имаме работа с един болен човек, който при това притежава оръжие. Не е имало никакъв проблем да бъде изградена оперативна комбинация, при която този човек внимателно да бъде задържан без никакъв ущърб за околните. Това каза експертът по сигурността Николай Радулов в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Според него никое ръководство на МВР не може да се оправдава с действията на предишното повече от 2 месеца.

За акцията в Лясковец във Велико Търново беше командирован ръководен състав от столицата, което е порочна практика, защото са  хора, които не познават терена и спецификата и без съмнение ще им трябва време за ориентация. Това каза за предаването "Неделя 150“ по "Хоризонт“ бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Коментарът в средите на МВР е, че ранени са били повече от обявените трима полицаи, допълни той.