Референдум за независимост се провежда и във Венеция

Гласуването ще продължи 5 дни, от 16 до 21 март

Жителите на града и околните райони на провинция Венето, ще изразят своето мнение относно пребиваването им в състава на Италия. Те ще могат да изразят и мнението си за членството на Венеция в ЕС и НАТО. Гласуването ще продължи 5 дена, от 16 до 21 март.

Местните власти приеха закона за провеждане гласуването още през 2006 година.

Организаторите твърдят, че 65% от 5-те милиона жители на Венеция и околните райони подкрепят независимостта.

В случай на успех, веднага след гласуването поддръжниците на независимостта ще поискат да бъде спряно изпращането на събраните данъци в Рим.

Венето е регион, в който влизат 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа. Гласуващите на референдума трябва да отговорят на един-единствен въпрос: "Искате ли регионът Венето да стане назависима и федерална република?"

Възможните отговори са "да" или "не". Според организаторите на референдума от "Северната лига" всеки жител на Венето ще получи на домашния си адрес индивидуален код, чрез който може да се регистрира за участие в референдума. Гласуването ще е в избирателни секции, по телефона или в интернет. В него ще могат да участват и граждани, които живеят извън страната, информира nr2.ru, italy.

За изхода от референдума във Венето внимателно следят и в съседния регион Ломбардия, където също в близко време започва събиране на подписи за независимост и отделяне от Италия.

Същевременно за резултатите от референдумите в Крим и Венето с особено внимание ще следят в Шотландия и испанска Каталония. На 18 септември в Шотландия и на 9 ноември в Каталония също ще се състоят референдуми за независимост.