Гърция мълчи за плащеницата на Самуил

От музея за византийско изкуство са готови да ни дадат накити и оръжия от това време

Гръцката страна все още не е отговорила на нотата на българското външно министерство с молба да ни предоставят златотъкана плащаница на цар Самуил за честванията през октомври. Това съобщи директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински след завръщането си от Солун вчера, пише в.Преса. Людмил Вагалински беше там, за да договаря подробности за гостуването на реликвата в музея по време на тържествата по случай 1000 години от смъртта на цар Самуил.

"Директорът на музея за византийска култура в Солун чака разпореждане, иначе имат готовност да ни дадат и други предмети от тази епоха, ако поискаме", обясни доц. Вагалински. Може да ни предоставят оръжия, накити, изображения. Плащаницата е единствената запазена вещ от Самуил. "Тя е един символ. Не е бляскава мантия, каквато е била някога - копринена тъкан със златни нишки. Има хералдически знаци - папагали, които вероятно са били символа на рода на Самуил", обясни още доц. Вагалински.

От Скопие не са посмели да поискат от Гърция реликвата, до която най-вероятно през октомври ще могат да се докоснат посетителите на археологическия музей у нас. Македония готви провокация за тържествата със скандален филм за Самуил. За полагане на плащаницата ще е нужна специална витрина, която тепърва ще се поръчва, обясни доц. Вагалински.
Според него времето е доста кратко, а експозицията, част от която ще бъде плащаницата, трябва да е готова до края на септември и да се открие на 7 октомври.