Времето днес: ветровито, но пролетно

Региони

16-03-2014, 10:30

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Дневните температури, в сравнение с вчера, ще се понижат с 8-9 градуса

 Времето днес ще бъде динамично. В тила на преминалия в нощните часове студен атмосферен фронт, ще бъде с променлива облачност, по-често значителна преди обяд над Източна България, почти без валежи, но много ветровито.

В Северна България и Горнотракийската низина скоростта на западния вятър ще достига и надхвърля 15-20 м/сек. Дневните температури, в сравнение с вчера, ще се понижат с 8-9 градуса и максималните ще са между 13° и 18°, в София около 14°.

По Черноморието вятърът от запад-северозапад ще се усили. По-значителна ще е облачността преди обяд, почти без валежи. Дневни температури по крайбрежието - до 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, а температурата на морската вода е 6°-7°.

Над планините ще е с променлива облачност, почти без валежи. Вятърът по високите части ще е силен от северозапад, а по Старопланинското било и бурен. Главно по северните склонове ще има и намалена видимост от образувалата се по склоновете облачност. Ще застудее. На 1200 м.н.в дневна температура 6°, на 2000 метра - минус 2°.

НИМХ издава предупреждение за опасни метеорологични явления за силен вятър. В Северна България и Горнотракийската низина скоростта на запад-северозападния вятър ще бъде 15-20 м/сек, с пулсации до 24-27 м/сек.

Към 5.00 часа температурите в страната бяха предимно между 7° и 12°. Вятърът в много райони вече се е усилил. В Дунавската равнина и горнотракийската низина пулсациите му достигат 17-24 м/сек. Най-силен е вятърът в Русе - средната му стойност е 20 м/сек, а пулсациите достигат 40 м/сек. Много силен е вятърът и в планините.