Международен ден в защита на малките гренландски тюленчета (видео)

Ловът им е от десетилетия насам...

Международният ден на малките гренландски тюленчета се празнува в много страни по света на 15 март. Той е по инициатива на Международния фонд за защита на животните IFAW .

Ловът на малките гренландски тюленчета е от десетилетия насам.. И това е най-вече заради красивата им бяла кожа. Търсенето на кожа е продиктувано от модните тенденции, а не от необходимост. И това кара хората на унищожават тези животни в огромни количества. Преди няколко години бе законно да бъде продавана кожата им в Европа, Русия, Китай и много други страни.

Единадесет месеца тюлените майки износват малките, след което се раждат пухкавото потомство – очарователни и беззащитни бели топки – малките тюленчета. Около две седмици след раждането, докато женската храни малкото с мляко, то е с чисто бяла кожа.

Именно поради тази кожа тюленчетата всяка година биват убивани с десетки хиляди и убийството им е от жестоко по-жестоко: те са пребити до смърт с железни клубове. По жестокост и варварство и по броя на убийствата си този лов няма равен. Този вид млекопитаещи е поставен пред изчезване и поради тази причина.

Един от първите, който се противопостави на унищожаването на тюленчетата е Международният фонд за защита на животните IFAW, като привлича в този проблем широкото обществено внимание, за да се присъединят към защитниците все повече и повече хора, които не могат да останат безразлични към варварския и безсмислен улов на тези прекрасни създания. Всяка година през м. март по целия свят организира демонстрации в знак на протест срещу лова на тюлени. Чрез тази активна дейност властите в много страни са били принудени да приемат икономически мерки, които да доведат до нерентабилност на този лов. И така през 1986 г. вносът и продажбата на „ценната" кожа от тюленчета като цяло е напълно забранена. в САЩ , Мексико и Европа. Днес в ЕС дори се смята за признак на лош вкус да ходиш облечен на обществени места в дрехи от кожа на тюленчета. Въпреки всичко това в Русия например едва през 2009 г. благодарение на усилията на държавни и международни екологични организации руското правителство въведе забрана за лова на малки тюленчета. Това се случи и поради изключителното участие в протестни митинги на известни руски хора - художници, музиканти, творци, учени, журналисти, спортисти ...

България бе единствената държава, която без да има икономически интерес, бе гласувала против забраната на ЕС върху продуктите от тюлени.

Забраната влезе в сила от януари 2010 година. С това историческо гласуване ЕС със своите 27 страни-членки се включва в общото ембарго, наложено от множество други държави, като САЩ, Мексико, Хърватска, от Русия. Тази политическа воля отразява общественото мнение, заявявало десетилетия наред пълното си отрицание на най-мащабния и жесток индустриален лов на бозайници в света.
Забраната има съществен принос за колапса на лова на тюлени и спад в търговията, като цената на тюленовата кожа, възприемана до неотдавна като признак на разкоша, през последвалите години спада. Ловците на тюлени масово се отказват от този лов, провокирани от липсата на рентабилност на инвестициите им.