Дончев: Референдумът ще повиши интереса към евроизборите

Eвропейската политическа култура предполага известна доза консенсус, за разлика от българската

"Българската координатна система е изключително изкривена, тук чист сблъсък ляво - дясно не е възможен. Цялата европейска политическа култура предполага известна доза консенсус, за разлика от българската политическа култура". Това каза в „Седмицата" на Дарик радио водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите и депутат Томислав Дончев.

„В България сблъсъкът не е обезателно ляво - дясно. Има леви правителства, които са вземали десни мерки", каза Дончев и посочи правителството на Станишев, което е предложило плоския данък, което е дясна мярка.

"На лице е много голям инат от управляващите да не се проведат европейските избори заедно с референдума", каза още той и добави, че според него референдумът ще повиши интереса към евроизборите. "Очаквам по-голяма избирателна активност", допълни той.

Той отказа да каже имена от листата на ГЕРБ. Още повече, уточни той, че не е взето решение кои ще бъдат предложените кандидати за евроизборите.
„Аз съм готов да водя дебат за европейското ляво и европейското дясно, но нека да си спомним какво се случи на последния сблъсък на идеи на предишните избори. Как можете да очаквате местните теми да не дадат отражение върху дебата или върху резултата от изборите. За съжаление, в дебата европейските теми ще бъдат на втори план", заяви още Дончев.

"Няколко са основните оси, по отношение на които трябва да се разрази дебатът за евроизборите", коментира той. Като първи въпрос Дончев посочи - дали Европа е проблемът или Европа е част от решението. Ние поддържаме тезата, че Европа е част от решението. Втората ос е противопоставянето на социалните помощи и реалните доходи. Нашата теза е, че по-високите доходи могат да дойдат не чрез по-високи публични разходи, т.е. социални помощи, което е основна теза на европейската левица. Истинският път към прогреса е по-висока конкурентоспособност. Третата ос има по-дълбок смисъл, изборът е да осигуряваме бъдеще на децата си или да вземаме от тяхното бъдеще.