Два малки язовира в Пловдивско пред преливане, с големите всичко е наред

Животът

15-03-2014, 13:20

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма опасност и от преливане на реки на територията на областта

Два от малките язовири на територията на Пловдивска област са в предаварийно състояние, а именно -  Тополово 1 и Тополово 2.

И двата са собственост на Община Асеновград и нямат действащи разрешителни за ползване и водовземане, които да са издадени по Закона за водите, посочи Лили Барганова, главен експерт в Басейнова дирекция Пловдив.

Около 220 са малките язовири на територията на областта, като ¼ от тях се водят потенциално опасни, заяви още тя. При малките язовири, както и при по-големите, се изисква непрекъснато наблюдение за състоянието на хидротехническите съоръжения, както и на поддържането на речните корита, които са на 500 метра след язовирната стена. Към този момент големите язовири на територията на областта – Въча, Домлян и Пясъчник - имат достатъчно свободни обеми към този момент, добави експертът. В началото на месец март, общият наличен обем на язовир Въча е 191 милиона, при общ обем 226 милиона. Разрешените количества за месец март, които могат да се използват са за електроенергии и са 45 милиона. За язовир Домлян общият наличен обем е 26 милиона, а заетият е съвсем малко, въпреки падналите дъждове – около 5 милиона. При язовир Пясъчник 206,5 милиона е наличният обем, а заетият е 26 милиона, поясни Барганова.

Именно големите язовири се стопанисват от Напоителни системи, в контекста на протестите на работниците от дружеството. Те не са получавали заплати от началото на тази година.

Няма опасност и от преливане на реки на територията на област Пловдив. Според 5-дневната прогноза на Системата за ранно предупреждение по река Марица и река Тунджа, няма опасност от преливане на участъци от речните корита. Не се наблюдава обезпокоително повишение на нивата на тези реки, те са в нормите, по данни от системите, коментира Барганова. Системите за ранно предупреждение работят без прекъсване от 2008 година и дават 5-дневни прогнози от 22 пункта за наблюдение. Данните се използват от оперативните звена и институции, които ги анализират и дават указания как да се реагира при нужда, пише Фокус.