Има опасност от ампутация на ръцете за двама от простреляните полицаи

Имат късмет, че не са простреляни в шията, обясниха от дежурния екип

Ранените полицаи са без пряка опасност за живота, но състоянието им е сериозно, заявиха от ВМА. Според запознати двама от тях са с име Димитър, а третият е Младен.

И трите барети са на видима възраст 25-30 години, съобщиха неофициално запознати. Те уточниха само, че най-тежко пострадалият е Димитър от София, съобщава "24 часа". В най-добро състояние е Младен - имал леки наранявания от дребни сачми.

За двама от простреляните полицаи има опасност от ампутация или инвалидизиране на ръцете. Те имат открити фрактури като при голяма производствена авария, тъй като било стреляно почти от упор.

Пострадалите бяха докарани със самолет “Спартан” във ВМА към обяд вчера.

“В 10 ч тръгнахме, в 11 ч бяхме в Горна Оряховица. Организирахме превозването на пациентите 6 км от В. Търново и в рамките на 45 мин бяхме във ВМА”, разказа реаниматорът доц. Николай Младенов, ръководил евакуацията. Полицаите са били с бронежилетки и имат травми само на ръцете.

Имат късмет, че не са простреляни в шията, обясниха от дежурния екип. “Похвала за реакцията на колегите на място, които са извършили първичната обработка. Тук направихме втори оглед и допълнителна обработка на раните. Има значително количество чужди тела, част от тях са извадени, други не могат да се открият", заяви доц. Неделчо Цачев, травматолог.

При единия служител има много сериозно нараняване на предмишницата и китката с риск от загуба или инвалидизация в бъдеще на ръката, каза още доц. Цачев. Липсвали кости и тъкани - отнесени при изстрелите.

За момента ръката на полицая е без съдови наранявания, има сетивност и се захранва, но предстоят операции за възстановяване. Първите са минали, а следващите са планирани след 2 дни.

Ако не успеем да овладеем инфекцията, има реален риск от ампутации, каза още доц. Цачев. Това е рискът при огнестрелните рани, тъй като проектилите и частите от дрехите навлизат навътре. Направихме втора ревизия - отварят се широко раните, промиват се с дезинфектанти, махат се максимално чуждите тела. Те са в реанимация с интензивна антибиотична терапия.

Тримата нямат сериозна загуба на кръв и засега няма нужда от кръводаряване.