Рефедентумът в Крим е неконституционен, незаконен и юридически нищожен

Украинският посланик е убеден, че ставащите провокации са дело на регулярни руски войски

Посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Микола Балтажи определи предстоящия в неделя референдум като "неконституционен, незаконен и юридически нищожен". По думите му най-важното в момента е да се потърси мирно решение на конфликта.

Балтажи заяви пред БНТ, че най-важното за новата власт на Украйна е да няма повече жертви. За съжаление обаче усилията на правителството не намират подкрепа от страна на Русия, заяви той, като отбеляза същевременните опити на международната общност за деескалиране на ситуацията.

На 16 март, в неделя, гражданите на Кримската област ще гласуват по инициираната от проруското правителство кауза за присъединяване към Руската федерация. Н. Пр. Балтажи заяви по отношение на предстоящия референдум, че той е "неконституционнен, незаконен и юридически нищожен" и противоречи както на конституцията на Украйна, така и на конституцията на самата Автономна република Крим и на фундаменталните принципи на международното право.

Според посланика той не може да бъде проведен "от една нелегитимна власт под дулото на автомати", тъй като последващите решения, които ще бъдат взети, също ще бъдат нелигитимни."Украйна няма да признае резултатите на този референдум. Последиците от него няма да са добри", заяви украинският посланик. Той е убеден, че е налице потенциална опасност за регионалната и дори за европейската сигурност. "Създава се и един опасен прецедент и за други държави, включително и за Русия. Създава се и заплаха за режима за ядрени партньорства. Украйна е държавата, притежавала третия по големина в света ядрен потенциал. Тя се отказва доброволно от него срещу гаранции от три държави и в крайна сметка държава гарант нахлува на суверенната територия на Украйна", коментира Микола Балтажи.

Той заяви, че Украйна няма да се примири и ще се бие докрай; героизмът и патриотизмът там са на високо ниво.

Дипломатът е убеден, че провокациите, които стават, са от регулярни руски войски. Той отбеляза, че Украйна от самото начало е застанала зад мирните действия.