Топалов с второ реми в Турнира на претендентите

Победителят от турнира ще предизвика шампиона по шахмат Магнус Карлсен

Световният шампион по шахмат (2005-2006 г.) Веселин Топалов завърши с реми и втория кръг от Турнира на претендентите, който в момента се играе в Ханти-Мансийск.

Топалов взе половин точка в първия кръг от турнира, след като партията му с Шахрияр Мамедяров не успя да излъчи победител.

Във втория кръг, който се игра днес, българският шахматист се изправи срещу бившия световен шампион Вишванатан Ананд, четири години след мача им за световната титла в София. Двамата разделиха точка на 54 ход от партията - едва тогава, когато ремито беше абсолютно сигурно.

И трите останали партии бяха резултатни, като спечелиха съответно Владимир Крамник, Петър Свидлер и Левон Аронян, срещу когото Веско излиза утре. И тримата играха с белите фигури.

Турнирът на претендентите започна на 11 март и ще продължи до 30 март, когато ще се проведе церемонията по закриването. В рамките на този период ще бъдат изиграни общо 14 партии, две от които вече завършиха вчера и днес.

Освен седмината изброени шахматисти, в турнира участва и руският състезател Дмитрий Андрейкин. Победителят ще предизвика настоящия шампион по шах Магнус Карлсен, за да се опита да спечели световната титла.

Целия турнир можете да следите на живо на сайта на Световната федерация по шахмат.

Всичко за спорта четете в Sportonline.bg